10.8 C
Paşcani
vineri, aprilie 19, 2024

Tineri, inteligenţi, aceeasi pasiune: robotica

Sunt tineri, inteligenţi şi împărtășesc aceeași pasiune. Este vorba despre membrii clubului de robotică a colegiului Tehnic CF Unirea din Pașcani. Înființat în toamna anului 2019, centrul de robotică are deja 20 de membri și urmează o nouă etapă de înscrieri pentru doritori.

Deși are doar câteva luni de la înființare, clubul se mândrește cu o calificare la concursul național CanSat.
Această competiție este un proiect al Agenției Spațiale Europene (ESA) în colaborare cu Agenția Spațială Română (ROSA).
Provocarea pentru elevi constă în includerea tuturor subsistemelor majore ale unui satelit – cum ar fi alimentarea cu electricitate și comunicațiile – într-o doză de răcoritoare cu un volum de 330 mililitri. Can Sat-ul va fi lansat de la o altitudine de aproximativ un kilometru cu ajutorul unei rachete, balon, avion, elicopter sau drone și va trebui să îndeplinească o misiune și să aterizeze în condiții de siguranță. Echipa câștigătoare a competiției naționale se va califică direct în finală Competiției Europene de CanSat ce va avea loc în vara viitoare, organizată de către AgențiaSpațială Europeană.

Membrii clubului se declara încântați. De ce au ales robotica? Din pasiune pentru informatică, roboți, din dorința de a învăța lucruri noi și pentru că își doresc o carieră în acest domeniu.

O altă echipa tânăra, creativă și pasionată de robotică este cea a Liceului Teoretic „Miron Costin” din Pașcani. MironoBot a fost înființat în vara anului 2019 iar membrii clubului își  doresc să învețe, să ajute la dezvoltarea tehnologiei dar și la îmbunătățirea vieții prin ușurarea activităților de zi cu zi.

Echipa Monobot s-a înscris în competiția internațională First Tech Challenge,un concurs de robotică cu tradiție în SUA, care se adresează elevilor din clasele 7-12 și care presupune proiectarea, construirea și programarea unui robot.  Competiția se desfășoară și în România din anul 2016 și este organizat de Asociația Nație Prin Educație. Construcția robotului este bazată pe un kit care este format din piese metalice și/sau plastic, din care se construiește structura și sistemul de angrenare , împreună cu diferite piese electronice(senzori, sisteme de control, cameră video), toate acestea puse în mișcare de un dispozitiv bazat pe Android (sistem de operare) programat folosind Java (limbaj de programare),prin sistemul de blocuri de programare, sau alte sisteme de programare Android. Premiile sunt date pentru performanța și construcția robotului precum și pentru activitățile echipelor de robotică în comunitate.

Tinerii inventatori mironisti au nevoie însă și de ajutor financiar în lungă călătorie pe care o au de parcurs. Ei fac apel la bunăvoința oamenilor de afaceri pascaneni pentru a-i susține în proiectele lor.

Echipa Mironobot poate fi contactată sau urmărită pe pagină de Facebook dar și instagram de instagram mironobot_ro154.

Alte articole