22.1 C
Paşcani
duminică, august 14, 2022

Ţi-ai făcut hemoleucograma anul acesta? Dacă nu, grăbeşte-te! Ajută la depistarea cancerelor

Doar 3% dintre români ştiu că analizele de sânge, precum hemoleucograma, ajută la depistarea cancerelor de sânge, spun medicii de familie care fac parte din Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF). Astfel, alături de Societatea Română de Hematologie şi de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România, susţin campania „Ai grijă!“, prin care vor să atragă atenţia asupra importanţei analizelor de sânge pentru a detecta din timp modificările stării de sănătate.

„Deşi joacă un rol atât de important în evaluarea stării de sănătate şi în depistarea unor afecţiuni grave, inclusiv a cancerelor de sânge, doar jumătate dintre românii care folosesc Internetul declară că au auzit de hemoleucogramă. Dintre aceştia, doar 65% ştiu ce presupune această analiză de laborator, majoritatea menţionând spontan că este doar o «analiză de sânge». Abia 3% au menţionat că este o analiză pentru depistarea cancerelor de sânge“, au precizat reprezentanţii SNMF.

Hemoleucograma este o analiză de sânge care ajută la depistarea a numeroase boli, de la anemie până la infecţii şi cancere de sânge. Medicii de familie spun că, la persoanele de peste 60 de ani, care reprezintă o categorie de risc pentru numeroase afecţiuni, realizarea unui set de analize anuale care cuprinde şi o hemoleucogramă ar trebui să fie o obişnuinţă. Însă, conform unor date din cadrul campaniei, doar unul din cinci adulţi îşi întreabă părinţii dacă şi-au făcut analizele de sânge anuale.

„Hemoleucograma ar trebui să devină o rutină anuală mai ales pentru cei cu vârsta peste 60 de ani pentru că detectarea precoce a oricărei afecţiuni, în special a cancerelor de sânge, şi începerea tratamentului într-o fază incipientă a bolii, pot creşte ratele de supravieţuire şi îmbunătăţi calitatea vieţii. Cei dragi, şi mai ales copiii, pot juca un rol important în protejarea sănătăţii părinţilor, din ceea ce am observat de multe ori“, a precizat dr. Dina Mergeani, preşedinte al SNMF.

Sursa Ziarul de Iasi

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow