6.9 C
Paşcani
luni, martie 27, 2023
Array

Testări gratuite pentru depistarea cancerului. La Iaşi, numărul bolnavilor a crescut anul trecut cu 14%

Date alarmante în ceea ce priveşte numărul bolnavilor de cancer. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în următorii 20 de ani, numărul cazurilor de cancer va creşte cu 20 la sută. La Iaşi, anul trecut, 14 la sută dintre bolnavii de cancer au reprezentat cazuri noi. De aceea, la nivelul Institutului de Oncologie Iaşi a început o campanie de screening gratuit al populaţiei.
Medicii ieşeni atrag atenţia că numărul cazurilor de cancer creşte tot mai mult. Din cei peste 11.000 de bolnavi de cancer aflaţi acum în evidenţa Institutului Regional de Oncologie din Iaşi, peste 3.000 sunt cazuri noi depistate în ultimul an.

„Boala canceroasă tinde să devină prima cauză de deces în rândul bolilor umane devansând în unele regiuni bolile cardiovasculare. De la an la an, această creştere, pentru cancerele mamare în special, este de 1-2 la sută,” a explicat Lucian Miron, medic la Institutul Regional de Oncologie Iaşi.

Cea mai mare creştere s-a înregistrat la cancerul bronhopulmonar unde anul trecut au fost depistate 351 de cazuri noi, aproape unul în fiecare zi. Fumatul, stresul şi alimentaţia nesănătoasă ar fi principalele cauze care duc la apariţia bolii.

„Cancerul bronhopulmonar continuă să rămână principala neoplazie care atinge preponderent sexul masculin, dar ca o tendinţă pe care o observăm clar şi aici, la noi în Moldova, creşterea acestei neoplazii, a cancerului bronhopulmonar şi la sexul feminin,” a mai spus profesorul Lucian Miron.

Ca să vină în sprijinul populaţiei, medicii Institutului Regional de Oncologie realizează gratuit investigaţii pentru depistarea precoce a cancerelor de sân, col uterin, prostată şi colon.
În mod normal, analizele pentru depistarea cancerului costă 250 de lei.

Sursa și continuare pe Digi24.ro

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow