8 C
Paşcani
vineri, aprilie 19, 2024

Testarea inițială a tuturor elevilor, inițiată în 2021, este reluată în județul Iași la începutul noului an școlar. Critici acuză “supraîncărcare psihologică” și “fiasco” la testarea de anul trecut. Inspectoarea generală Luciana Antoci răspunde: “O orchestrare politică” / Testele – “cu atât mai importante” cu cât nu mai există teze

Elevii de gimnaziu și liceu din județul Iași dau, în perioada 12-23 septembrie, o serie de teste inițiale ce urmăresc să stabilească nivelul pregătirii lor la începutul noului an școlar, după modelul stabilit de testările pilotate de Inspectoratul Școlar Județean Iași la începutul anului școlar precedent, în context pandemic. De data aceasta, măsura – despre care reprezentanții ISJ spun că are un impact pedagogic clar – a stârnit critici mai vehemente, inclusiv din partea unei foste inspectoare generale, a unui fost secretar de stat și a unui lider sindical local. Însă inspectorul școlar general Luciana Antoci acuză că este vorba despre critici “orchestrate politic”.

Ea a spus pentru Edupedu.ro că, anul acesta, miza testărilor este cu atât mai mare cu cât, în noua organizare a anului școlar pe module, dispar tezele, iar testarea inițială, urmată de una sumativă la finalul anului rămân “repere” la nivel de evaluare.

Potrivit informațiilor prezentate de ISJ Iași, “pentru a construi și în acest an școlar premisele de optimizare a demersului didactic în rețeaua educațională județeană, în perioada 12-23 septembrie 2022, Inspectoratul Școlar Județean Iași organizează testarea inițială a elevilor de gimnaziu și de liceu prin care profesorii vor verifica nivelul pregătirii elevilor la începutul anului școlar. Pornind de la această etapă de testare inițială cadrele didactice  vor organiza demersul didactic, vor adapta proiectarea materiei în funcție de nivelul clasei și își vor pregăti lecțiile astfel încât să recupereze lipsurile și să determine progresul școlar al copiilor.”

Instituția precizează că testarea are loc după ce școlile au fost informate cu privire la proceduri în perioada 5-9 septembrie. Și continuă:

  • “Această etapă de diagnoză va sprijini profesorii în ceea ce privește abordarea personalizată a traseului educațional al elevilor, venind în întâmpinarea prevederilor noului ROFUIP care precizează că „Elevii vor beneficia pe parcursul unui an şcolar de cel puţin un plan individualizat de învăţare, elaborat în urma evaluărilor susţinute şi după interpretarea rezultatelor de către cadrul didactic, care va fi folosit pentru consolidarea cunoştinţelor, pentru întreprinderea unor acţiuni de învăţare remedială şi pentru stimularea elevilor capabili de performanţe superioare.”

Continuarea pe edupedu.ro

Alte articole