Specialistii din cadrul Spitalului de Boli Infectioase din Iasi au facut luni primele teste gratuite de depistare a virusului hepatic C, la Targu Frumos. Acțiunea se înscrie în Programul Național de Screening privind infecția cu virusul hepatitic C la populația defavorizată din zona de nord-est a țării, lansat în premieră la Iași anul trecut.
Acțiunea va continua la Targu Frumos si vineri, pe 31 Ianuarie, începând cu ora 09:30, tot la Casa de Cultură “Garabet Ibrăileanu”.

În perioada urmatoare vor fi efectuate testări gratuite si in localitatile Pașcani, Hârlău și Podu Iloaiei.

Testarea se va face prin recoltarea unei probe de sange, care va fi transportata si prelucrata la laboratorul  Spitalului de Boli Infecțioase din Iasi, rezultatele pozitive urmand a fi comunicate medicilor de familie. Persoanele diagnosticate cu virusul hepatitei C vor primi tratament adecvat și vor fi monitorizate la Spitalul de Boli Infecțioase.

Infectia cu virusul hepatitei C (HCV), reprezinta o problema majora de sanatate publica la nivel mondial, nu numai datorita evolutiei asimptomatice  ci si evolutiei catre ciroza si cancer hepatic. Virusul insa poate fi invins cu tratamentul corespunzator, daca este depistat din timp.

Precizam  ca programul va fi aplicat în judeţe Iaşi, Suceava şi Botoşani. Partenerii implicați în acest program sunt Consiliul Județean Iași, Spitalul de Boli Infecțioase ”Sfânta Parascheva” și Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”.

 

Slider


loading...
previous arrow
next arrow
Slider