10.5 C
Paşcani
marți, septembrie 21, 2021
Array

Test online: cât de bine stăpâneşti limba română

Testul, compus de noi, conţine 15 întrebări care vă testează cunoştinţele de limba română (gramatică şi vocabular). Sub întrebări găsiţi răspunsurile corecte şi interpretarea rezultatului.

1. Alegeţi enunţul corect dintre următoarele:

a. Scenaristul avea la dipoziţie decât 11 zile pentru a termina piesa

b. Băiatul al cărei pisică a dispărut îşi caută animalul de cinci zile

c. Elevul a intrat la oră odată cu profesorul

2. Alegeţi enunţul greşit dintre următoarele:

a. La farmacie, a cerut un medicament pentru ameliorarea durerii

b. Întrucât copilul dormea, a fost nevoită să dea sonorul la minimum

c. Cel mai bine plătită sportivă este o jucătoare de tenis de câmp

3. Găsiţi sinonimul potrivit pentru “fortuit”

a. forţat

b. inopinat

c. inopinant

4. Despărţirea corectă în silabe a cuvântului “sculptură” este:

a. scul-ptu-ră

b. sculp-tu-ră

c. sculpt-u-ră

5. Atunci când vorbim de o unitate de măsură, pluralul de la “lux” este:

a. luxe

b. luxuri

c. lucşi

6. Ce figură de stil găsim în formularea “noapte albastră”?

a. epitet

b. metaforă

c. oximoron

7. Două cuvinte care se scriu identic, dar se pronunţă diferit se numesc:

a. omofone

b. paronime

c. omografe

8. În construcţia “Marian are de făcut două prezentări pentru mâine”, verbul “a face” apare la modul:

a. conjunctiv

b. participiu

c. supin

9. Construcţia “micul om mare” este un exemplu de:

a. antiteză

b. oximoron

c. eufemism

10. Cum se numeşte procedeul prin care, din literele unui cuvânt, se formează un altul:

a. amestecare

b. metagramare

c. anagramare

11. Dintre următoarele cuvinte, alegeţi-l pe acela care este palindrom:

a. iatac

b. cotoi

c. caiac

12. Câte sunete are cuvântul “sfinx”:

a. 6

b. 5

c. 7

13. “Fulie” înseamnă:

a. Roată specială cu şanţ pe circumferinţa exterioară, pe care se montează o frânghie sau o curea pentru a transmite o mişcare circulară

b. Podoabă de pietre preţioase

c. Piesă metalică în care se fixează becul electric şi care asigură contactul becului cu reţeaua electrică

14. Alegeţi construcţia corectă:

a. Poliţia i-a poprit averea până la finalizarea anchetei

b. Poliţia i-a proprit averea până la finalizarea anchetei

c. Poliţia i-a pus proprire pe avere până la finalizarea anchetei

15. Alegeţi seria ale cărei cuvinte se trag din limba latină:

a. viaţă, corp, minte, sănătate

b. casă, masă, preot, pantof

c. castron, furculiţă, covor, scaun

Răspunsuri corecte

1. c (iată când folosim “o dată” şi când “odată”)
2. a (dexonline.ro ne arată de ce “cea mai bine plătită sportivă” este o formulară greşită – Formarea superlativului cu expresia cel mai se referă, în acest caz, la adverbul bine, nu la adjectivul plătită. Sportiva nu este cea mai plătită, ci cea plătită cel mai bine. Și, întrucât adverbele nu au gen, număr sau caz, superlativul se formează implicit cu cel pus la masculin).
3. b
4. b
5. c
6. a
7. c
8. c
9. b
10. c
11. c
12. a
13. b (iată definiţia din DEX)
14. a
15. a

Interpretarea rezultatelor

0-6 răspunsuri corecte – nivel scăzut de cunoaştere a limbii

7-11 răspunsuri corecte – nivel mediu de cunoaştere a limbii

12-15 răspunsuri corecte – nivel avansat

sursa yahoonews

DE LA ACELAȘI AUTOR

Un nou proiect pentru Școala Gimnazială Specială Pașcani

C.P. Specialii de Pașcani lansează proiectul „Împreună în școala viitorului”. Derulat de Asociația Go Care România în...

PSD impune în Parlament termene clare pentru Autostrada Unirii

În sfârșit, niciun ministru al Transporturilor și nimeni care este direct implicat în construcția și dezvoltarea infrastructurii...

ANUNŢ CONCURS, PRIMARIA CRISTESTI

Primăria comunei Cristeşti, judeţul Iaşi, cu sediul în Cristeşti, judeţul Iaşi, Str. Principală, organizează examen de promovare...

Întreruperi de apă la Deleni

În scopul igienizării rezervoarelor de apă potabilă din localitatea Poiana Deleni din comuna Deleni, de 300 mc...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI