More

  Tensiune și măsuri încălcate la pelerinajul de Sf. Parascheva. Racla a fost mutată din nou în Catedrala din Iași

  UPDATE Racla Sfintei Parascheva a fost mutată din nou, miercuri seară, în Catedrala din Iași, deși Mitropolia anunțase că moaștele rămân mai multe zile, în curte, spre închinare.

   

  Decizia vine după ce, miercuri, rugăciunile s-au amestecat cu țipetele, iar cei din alte localități, pentru că nu aveau voie la raclă, au forțat cordonul de jandarmi.

  În ziua cu 4.016 îmbolnăviri, un număr record, mulți n-au purtat masca, iar racla nu a fost delimitată, așa cum au cerut autoritățile.

  Gruparea Mobilă de Jandarmi Bacău, cea care se ocupă de legitimarea pelerinilor, a precizat la finalul zilei că i-au lăsat pe toți să intre pentru a fi evitate și alte conflicte.

  Din 8 octombrie și până miercuri seară, peste 26.000 de oameni s-au rugat la moaștele Sfintei Parascheva.

  Hramul Sfintei Parascheva a transformat miercuri Iaşiul într-o scenă plină de contraste. Măsurile sanitare speciale, impuse de autorităţi din cauza pandemiei, au fost respectate şi încălcate, deopotrivă.

  Pentru slujba specială de dimineaţă a fost delimitat un spaţiu clar, în care au intrat doar 500 de ieşeni, cu măşti, aşezaţi pe scaune, cu distanţa între ei. În schimb, racla cu sfintele moaşte, scoasă în zori din biserică, nu a fost delimitată, astfel încât pelerinii să nu o poată atinge, aşa cum impuneau restricţiile. Iar o parte dintre credincioşi au forţat intrarea în curtea Mitropoliei.

  Momentele tensionate au apărut mai ales în partea a doua a slujbei de dimineaţă şi la finalul ceremoniei religioase.

  În fata scenei, un grup de pelerini a încercat să forţeze intrarea în curtea Mitropoliie. Au fost opriţi de jandarmi.

  Jandarmii au alergat între mai multe zone tensionate. La rândul pelerinilor către racla şi la porţile mitropoliei au venit sute de oameni din ţară. Inevitabil, situaţia a degenerat.

  Tensiunile au apărut inclusiv între credincioşi şi preoţi. Întâi, atunci când mitropolitul Teofan al Moldovei şi Bucovinei a anunţat de pe scenă ca nu îi poate împărtăşi, din cauza restricţiilor.

  Continuarea pe Stirile PRO TV

  Ce părere ai?

  Related Articles

  Beizadelele medicilor ieșeni, admise la UMF fără examen pe listele cu studenți străini

  UMF Iași a patentat o rețeță de admitere la Medicină, pe ușa din dos @ Zeci de piloși au intrat ,,pe șest’’ pe locurile...

  Noua lege RCA în 2021. Șoferii români vor deconta direct, dar prețurile la asigurări vor crește

  Ministerul Finanțelor din România a publicat în august proiectul de ordonanță de urgență pentru modificarea legii privind asigurarea obligatorie auto. Noua lege RCA este...

  Guvernul va adopta astăzi o ordonanță ce îi vizează pe asimptomatici. Ce se va întâmpla cu aceștia

  Executivul are joi şedinţă de la ora 18:00, iar Ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru a precizat că Guvernul va adopta o ordonanţă de urgenţă pentru...

  Opinii