17.7 C
Paşcani
duminică, august 14, 2022

Teleportarea quantică, un pas spre internetul viitorului. Descoperirile făcute într-un nou experiment

Oamenii de știință au făcut încă un pas spre internetul viitorului. Ei au îmbunătățit capacitatea computerelor de a trimite informații cuantice spre alte calculatoare aflate la distanță, un proces considerat a fi o „teleportare a datelor”, relatează New York Times.

Din Santa Barbara, California, până în Hefei, China, oamenii de știință dezvoltă un nou tip de computer care va face ca actualele computere să pară niște jucării.

Valorificând puterile încă misterioase ale mecanicii cuantice, noua tehnologie va face în doar câteva minute lucruri pe care nici măcar supercomputerele nu le-ar putea face decât în câteva mii de ani. În toamna lui 2019, Google a dezvăluit un computer cuantic experimental care arată că acest lucru este posibil. Doi ani mai târziu, un laborator din China a făcut un test asemănător.

Dar calculul cuantic nu își va atinge potențialul fără ajutorul unei alte descoperiri tehnologice. Îi putem spune „internet cuantic” – o rețea de calculatoare care poate trimite informații cuantice între computere aflate la distanță.

La Universitatea de Tehnologie Delft din Olanda, o echipă de fizicieni a făcut un pas important spre această rețea de computere a viitorului, folosind o tehnică numită teleportare cuantică pentru a trimite date în trei locații fizice. Anterior, acest lucru era posibil doar cu două.

Noul experiment pare să demonstreze că oamenii de știință pot extinde o rețea cuantică pe un număr din ce în ce mai mare de computere.

Acum construim mici rețele cuantice în laborator. Dar ideea este să construim în cele din urmă un internet cuantic”, a spus Ronald Hanson, fizicianul din Delft care conduce proiectul.

Cercetarea, dezvăluită săptămâna aceasta printr-o lucrare publicată în revista Nature, demonstrează puterea unui fenomen pe care Albert Einstein l-a considerat cândva imposibil. Teleportarea cuantică – ceea ce el a numit „acțiune ciudată la distanță” – poate transfera informații între locații fără a muta efectiv materia fizică.

Această tehnologie ar putea schimba semnificativ modul în care datele circulă dintr-un loc în altul. Se bazează pe mai mult de un secol de cercetări care implică mecanica cuantică, un domeniu al fizicii care guvernează tărâmul subatomic și se comportă diferit de orice experimentăm în viața noastră de zi cu zi. Teleportarea cuantică nu numai că mută datele între computere cuantice, dar o face și în așa fel încât nimeni să nu le poată intercepta.

„Acest lucru nu înseamnă doar că un computer cuantic poate rezolva problemă, ci și că nu știe care este problema. Lucrurile nu funcționează așa astăzi. Google știe ce rulați pe serverele sale”, a spus Tracy Eleanor Northup, cercetător la Institutul de Fizică Experimentală al Universității din Innsbruck.

Continuarea pe DIGI 24

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow