9.6 C
Paşcani
luni, octombrie 2, 2023
Array

Teatru la purtator: Povestile copilariei, ascultate candva la pick-up sau la radio sunt disponibile acum oricui pe Internet

 

 

 

 

 

Vocea usor nazala a lui Radu Beligan sau vocile inconfundabile ale lui Mitica Popescu, Dem Radulescu sau Toma Caragiu au ajuns „vedete” pe anumite portaluri, iar pentru o suma modica, sute de piese de teatru radiofonic pot fi primite la domiciliu pentru a fi ascultate in masina sau pe un banal mp3 player.

Zeci de portaluri se lauda cu piese de teatru din fonoteca de aur, care pot fi ascultate gratuit sau descarcate, in format mp3. De exemplu, teatrale.blogspot.com gazduieste „o colectie de piese de teatru radiofonic gasite pe net si adunate la un loc, criteriul selectarii lor fiind fie cel al scriiturii dramatice, fie al interpretarii exceptionale”. Pot fi ascultate piese de Victor Ion Popa, Caragiale, Cehov, Slavici sau Eugen Ionesco, majoritatea embed-uite de pe trilulilu. Un alt portal util este eteatru.ro, extensia online a Radio Romania.

900 de ore

Audioteca pentru toti (http://audioteca.webs.com) ofera piesele de teatru la purtator, pe CD sau DVD. „Daca pana acum te-ai intrebat cat costa serviciile noastre, atunci raspunsul nostru este ca poti avea totul la un pret foarte mic! Gandeste-te inainte de toate ca este vorba despre o colectie ce numara peste 1.050 de piese audio, adica peste 900 de ore de inregistrare”, sustin administratorii site-ului. Ca pret, pentru 1 cd in format audio-track, adica 70 – 80 minute, se cer 5 lei, iar pentru 1 cd in format mp3 pretul este de 8 lei. Un DVD in format mp3 are pretul de 29 lei, iar colectia integrala pe DVD (13 bucati) costa 290 lei. Poti, de asemenea, sa iti alegi piesele preferate: selectezi din liste povesti, basme pentru copii si teatru pentru adulti, alegi in ce format vrei sa le primesti, plasezi comanda si astepti sa primesti pachetul prin curier.

Desi Societatea Romana de Radio detine drepturile de autor asupra majoritatii pieselor de pe net, aproape toti vanzatorii se lauda ca au copyright asupra CD-urilor si DVD-urilor oferite. Un anunt recent face cunoscut ca 7 DVD-uri cu Teatru Radiofonic ce cuprind 676 de piese audio de teatru in limba romana pot fi cumparate cu doar 109 lei. „Ele sunt produse de mine sub licenta si momentan sunt intr-o oferta limitata”, sustine vanzatorul.  Pe langa diversele persoane fizice si unele firme ofera la preturi modice DVD-uri cu teatru audio, despre care sustin ca respecta legea drepturilor de autor. Ultra Expert, de exemplu, vinde cu 98 de lei un DVD intitulat 101 Piese de teatru radiofonic si atrage atentia cumparatorului sa foloseasca un player care citeste si formatul mp3.

Alte articole