5.8 C
Paşcani
sâmbătă, aprilie 20, 2024

Taxa pentru reabilitarea termica a blocurilor

Administratia locala din Pascani intentioneaza sa obtina finantari pentru anveloparea blocurilor,  prin Planul National de Redresare si Rezilienta. Cheltuielile eligibile ar ruma sa fie asigurate din fonduri europene iar cele neeligibile de catre beneficiari, prin asociatiile de locatari si Primarie. Ideea nu este noua, pana acum astfel de proiecte fiind posibile intr-o alta formula de cofinantare, dar mai greoaie: bani de lalocatari, la bugetul local si din fonduri guvernamentale. De acesta data municipalitatea propune un parteneriat cu asociatiile,  prin care Primaria sa fie imputernicita sa faca toate demersurile necesare si sa suporte cheltuielile neeligibile, bani care ar ruma sa fie recuperati de la locatari prin plata unei taxe de reabilitare termica,  pe o perioada de 10 ani de zile.
Un proiect de hotarare in acest sens a fost discutat, in graba, in sedinta extrordinara care a avut loc pe 20 iunie de la ora 14.00.
Documentul a fost votat in forma prezentata,  desi a starnit numeroase reactii din partea consilierilor din opozitie.
Gabriela Nedelcu de la PSD a solicitat mai multe informatii cu privire la cheltuieli si obligatii precum si actele care trebuie sa fie puse la dispozitie de locatari. Unele dintre documente, cum ar fi cartile tehnice ale imobilelor trebuie reconstitutite, pentru ca nu mai sunt de gasit la cladirile vechi.

Contractul de mandat se va incheia cu asociatiile de propriatari, daca macar o treime din ei vor fi de acord sau cu reprezentantul de scara, dar in acesta situatie este necesar acordul tuturor.
Fostul viceprimar a cerut lamuriri cu privire la lucrarile si construrctiile realizate ilegal la blocuri. Este vorba despre extinderea balcoanelor pe domeniul public, fatadele de bloc realizate fara avize si autorizatii precum si unele acoperisuri. In document se arata ca in astfel de situatii asociatiile au posibilitatea si obligatia fie sa intre in legalitate, daca expertiza tehnica este favorabila, sau sa le darame.

Chiar daca reprezentantii Primariei au ezitat sa clarifice acesta situatie, secretarul administratiei locale a precizat ca pot fi puse in legalitate doar constructiile de pe domeniul privat, cum ar fi de exemplu acoperisurile sau fatadele de bloc, daca indeplinesc conditiile tehnice, nu si extinderile de balcoane sau alte contructii aflate pe doemniul public.

In acelasi context, consilierul Sorin Olariu a cerut reprezentantilor Primariei sa acceseze sursele de finantare disponibile pentru construirea de locuite pentru tineri precum si pentru consilidarea cladirilor cu risc seismic.

La Pascani sunt cca 134 de asociatii de proprietari iar restul scarilor de bloc au desemanti reprezentanti in relatia cu furnizorii de servicii. Pana acum au fost reabilitate termic cu fonduri publice doar doua blocuri turn, in timpul administratiei Craciunescu. In urma, au ramas multe probleme si cateva procese, din cauza modului cum au fost realizate si finantate lucrarile. Mnetionam ca in pachetul de lucrari pentru reabilitarea termica sunt incluse anveloparea blocului si schimbarea tamplariei, acolo unde este cazul. Lucrarile de reparatii din interiorul blocului, inclusiv la subsoluri vor fi realizate din bugetul local, apoi recuperate de la cetateni, fiind neeligibile din fonduri europene.

 

Proiectul poate fi citit aici

Alte articole

Opoziția forțează diminuarea taxelor și impozitelor locale, până la alegerile locale

Legislativul pascanean este convocat in ședință extraordinară, pe 24...

MOVILA: Candidez la Consiliul Judeţean!

Astăzi, în prezenţa lui Eugen Tomac, Cătălin Drulă şi...

Președinte de ședință de la PNL, la propunerea PSD

Situație inedită in legislativul pascanean. Pentru ultimele sedinte pana...

Bani mulți pentru combustibil și pavele

Cu o lună jumătate inainte de alegerile locale, Primăria...