More

  Taxa pe stâlp va fi plătită tot de populaţie. Factura la energie va creşte cu 1-2%, după includerea în tarife a noilor costuri din sectorul energetic

  Array

  Taxa pe construcţii speciale, impusă de către Guvern prin eliminarea unor excepţii fiscale de care beneficiau companiile, va fi suportată, în final, tot de către consumatori, în special în sectorul energiei şi gazelor naturale, care sunt pieţe reglementate.

  Taxa pe stâlp se va regăsi în facturile la electricitate ale consumatorilor casnici, care ar putea să crească cu 1-2%, declara, vineri, Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). „Legislaţia spune că orice cost se regăseşte în preţul final“, a afirmat Havrileţ. El a mai spus că încă nu poate fi estimat impactul acestei taxe pentu că nicio societate nu a transmis până acum solicitări de recunoaştere în tarife. Totuşi, includerea acestor costuri în facturi ar putea fi implementată fie de la 1 iulie, fie de la 1 ianuarie 2015. Impozitul pe construcţiile speciale se ridică la 1,5% din valoarea activelor şi a fost introdus în urma negocierilor din toamna anului trecut cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi ai Comisiei Europene (CE). Aceasta se aplică asupra cablurilor şi reţelelor electrice sau de gaze, posturilor de transformare, dar şi asupra hidrocentralelor, termocentralelor sau centralei nucleare de la Cernavodă. Care sunt companiile cu tarife reglementate Măsura are efecte asupra unor companii care au tarife reglementate, precum E.ON, Enel, CEZ, GdF SUEZ sau Electrica, care deţin serviciul de distribuţie a electricităţii şi a gazelor în cea mai mare parte a ţării, dar şi unor companii precum Transelectrica şi Transgaz – operatorii sistemelor de transport, sau Romgaz – care operează marile depozite de gaze naturale ale ţării. Eric Stab, şeful GdF SUEZ România, declara în urmă cu două săptămâni că numai de la distribuitorii de electricitate şi gaze naturale se vor colecta 240 de milioane de lei prin această taxă, jumătate din cât estima Guvernul că va colecta în total din acest impozit. El spunea atunci că societăţile în cauză vor solicita ANRE includerea taxei în costurile suportate de consumatori.

  Continuare pe Adevarul

  Ce părere ai?

  Related Articles

  INFOBIT - STIRILE ZILEI

  PULSUL ZILEI

  Nu esti conectat la internet