18.4 C
Paşcani
duminică, iulie 25, 2021
18.4 C
Paşcani
duminică, iulie 25, 2021

Taxa de salubritate – returnare sau compensare pentru cei care au plătit în plus

Ultimele știri

Veşti bune pentru pascanenii care au probleme cu plata taxei de salubritate. Legislativul local a modificat regulamentul privind colectarea şi achitarea acestei taxe speciale, în urma numeroaselor solicitări venite din partea unor contribuabili.

Proiectul iniţiat de primarul Dumitru Pantazi şi aprobat în şedinţa extraordinară care a avut loc luni 12 noiembrie, aduce clarificări privind recuperarea sumelor plătite în plus de cei care nu au depus la timp declaraţiile şi au primit impuneri la plata pentru 4 persoane.

Mai exact, cei aflaţi în acesta situaţie, care au plătit taxa pentru mai multe persoane decât cele din familie pot cere restituirea banilor sau compensarea cu alte datorii la bugetul local. Măsură este valabilă şi pentru păşcănenii plecaţi în străinătate, atat pentru trecut cat si pentru viitor.

Regularizarea se face numai după depunerea declaraţiei la Serviciul Finanţe Publice Locale,  în care este trecut numărul de persoane din locuinţa.

La sfârşitul lunii martie a acestui an,  în acesta situaţie erau 2691 de persoane iar acum au mai rămas cca 1300. Ele au fost obligate să achite taxa pentru 4 persoane, din oficiu.

Acum o parte din ele au de recuperat o parte din bani. Viceprimarita Gabriela Nedelcu a solicitat derularea unei campanii de informare în radul populaţiei pentru rezolvarea acestei probleme.
Opoziţia a venit cu o altă propunere. Consilierul Marius Pintilie a cerut ca taxa de salubritate să fie impusă la plat, a direct,  pe baza CNP-ului fiecărei persoane, date aflate la Evidenţa Populaţiei, în locul declaraţiei de impunere.

Solicitarea liberalilor este greu de pus în practică,  chiar imposibil. Şefa serviciului Finanţe Locale a explicat ca taxele speciale, cum este şi cazul celei de salubritate,  se încasează pe baza unei declaraţii. Mai mult, folosirea CNP-urilor implica acordul deţinătorilor, conform noilor prevederi legale privind protecţia datelor cu caracter personal,  iar impunerea la plata trebuie făcută,  pe numele titularilor de imobile,  nu a celor aflaţi în întreţinere.
Menţionăm că până la sfârşitul acestui an,  regulamentul privind taxa de salubritate trebuie modificat din nou. De acesta dată la solicitarea asociaţiei judetene ADIS, după desemnarea operatorului de colectare şi transport. Taxa urmează să fie ajustată, aceeaşi valoare pentru oraşe respective zonele rurale, iar colectarea ei se va face după aceleaşi reguli în tot judeţul. Pentru anul 2019 valoarea ei este de 9,07 lei/lună/persoana în mediul urban şi 4,2 lei în mediul rural. La Paşcani în momentul de faţă taxa este de 10, 16 lei de persoană, pe lună.

Ce părere ai?

Meteo

Paşcani
cer senin
18.4 ° C
20.1 °
17.3 °
71 %
1.2kmh
5 %
Dum
27 °
lun
29 °
mar
31 °
mie
33 °
joi
23 °

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Un sistem putred, in care omul nu conteaza!

Urmăresc cu uimire șirul evenimentelor privitoare la copiii obligați să meargă pe jos, printre mașini, câțiva km zilnic, până la locația provizorie, după ce...

Politica si cadourile pentru copii

Festivitatile programate la Pascani pentru Ziua Nationala a Romaniei sunt blocate. Daca vineri nu se va intampla o minune, pe 1 Decembrie nu vor mai...

Administratie si politica, fara suflet

PSD Pașcani a uitat să facă politică în cei 8 ani de zile cât a fost la putere.  S-a văzut și la ședința în...

PULSUL ZILEI