16.9 C
Paşcani
vineri, octombrie 7, 2022

Taxa de salubritate pentru societăţi, contestată de Comisia Economică

- Advertisement -

Adminsitratia din Paşcani se afla în faţa unei noi provocări: taxa de salubritate pentru persoanele juridice. Proiectul de regulament propus de primar spre aprobarea Consiliului Local Paşcani a fost avizat negativ de Comisia Economică, întrunită miercuri în şedinţă. Conform documentului, taxa va înlocui contractul şi factura. Valoarea ei va fi stabilită în funcţie de numărul de salariaţi, obiectul de activitate şi suprafaţa de teren afectată în acest sens.

Primăria a primit deja datele necesare şi urmează să transmită fiecărei societăţi cât anume are de achitat. Unii membri ai Comisiei Economice, mai ales cei care provin din mediul de afaceri, au criticat vehement noua varianta de plată. Consilierul Vasile Haldan crede că este vorba despre o dublă taxare pentru o persoană: acasă şi la locul de muncă, prima taxă fiind achitata de familie iar a doua de societate. El atrage atenţia că impactul asupra societăţilor cu mulţi salariaţi ar putea fi împovărător şi a cerut să se revină la plata în funcţie de cantitatea de gunoi generată.
Un alt consilier local, crede că ar fi fost necesar, mai întâi, un studiu de impact privind aplicarea acestei taxe. Marius Pintilie a subliniat că societăţile trebuie încurajate să colecteze selectiv şi să valorifice deşeurile menajere.
Pentru lămuriri a fost solicitată prezenţa unui reprezentant al asociaţiei judeţene de salubritate ADIS, în şedinţa de plen programată joi 31 ianuarie de la ora 10.00.

Administratiile locale au posibilitatea de a adopta propriile reguli de implementare a taxei de salubritate. Ele pot fi diferite de la o localitate la alta, nu neapărat aceleaşi ca în cazul asociaţiei judeţene de apă şi canalizare. Asta deoarece odată cu aprobarea acordului cadru primăriile şi-au asumat responsabilitatea de a achita de la bugetul local facturile la salubritate către operatorul regional, in functie de cantitatea colectata si depozitata, urmând ca sumele să fie recuperate de la populaţie şi agenţii economici.

Reprezentanţii asociaţiei judeţene susţin că plată în funcţie de gunoiul generat nu este relevantă deoarece multe societăţi declară cantităţi mai mici şi obişnuiesc să arunce deşeurile la ghenele de pe domeniul public la un loc cu cel provenit de la persoanele fizice. În momentul de faţă taxa de salubritate plătită de cetăţeni este de 9,08 lei/persoană/lună.

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow