More

  Taxa de debranşare de la RAGCL este ilegală şi mult mai mare decât cea stabilită de consilieri

  “Taxa de debranşare” de la sistemul centralizat de încălzire este „o aiureală”. O spune chiar primarul municipiului, după ce sute de păşcăneni au achitat-o deja. Discuţiile pe marginea acestui subiect au avut loc în şedinţa Consiliului Local care a avut loc pe 27 iunie, în contextul dezbaterii bugetului şi a organigramei regiei păşcănene de termoficare aflată în procedura de insolventa. Primarul Dumitru Pantazi a cerut directorului regiei lămuriri privind numărul de cereri de debranşare şi despre taxele percepute.

  Directorul regiei a precizat că RAGCL nu percepe taxe de debranşare, ci sumele încasate de la locatari reprezintă cheltuielile materiale şi de personal pentru realizarea lucrărilor. Este vorba despre sume cuprinse între 150 şi 400 lei în funcţie de numărul de camere.
  În replică primarul Dumitru Pantazi a spus că preţurile ar fi trebui, mai întâi, aprobate de Consiliul Local şi că regia nu poate încasa pentru debranşare taxe mai mari decât cele stabilite tot de aleşii locali.
  Mai exact, conform HCL 119 din 11.08.2006 taxa de debranşare este de 50 lei pentru un apartament cu o cameră sau o casă particulară, 75 lei pentru un apartament cu două camere, 80 lei pentru un apartament cu 3 camere, 90 lei pentru un apartament cu 4 camere şi 100 lei pentru o scară de bloc. RAGCL a încasat de câteva ori mai mult pentru fiecare debranşare deşi hotărârea este încă în vigoare.
  Şi consilierii locali au criticat taxele impuse de regie. Alexandru Dandu de la PNL a cerut explicaţii de ce aşa-zisele costuri de debranşare sunt aceleaşi chiar dacă difera numărul de calorifere şi de camere.
  De asemenea primarul păşcănean acuza RAGCL că îi blochează pe păşcănenii care vor să îşi debranşeze apartamentele de la sistemul centralizat de încălzire. Asta deoarece în opinia conducerii astfel de lucrări nu pot fi făcute decât de muncitorii regiei.

  În momentul de faţă sunt deja aproape 400 de cereri înregistrate iar RAGCL reuşeşte să rezolve doar câte cel mult 8 pe zi. În acest ritm până la iarnă nu vor fi rezolvate nici măcar cererile primite la care se vor adăuga câteva mii din partea celor care vor să îşi pună centrale de apartamente.
  Pantazi a cerut conducerii RAGCL să renunţe la monopol pentru că cetatenii să poată apela şi la alte societăţi în vederea efectuarii lucrărilor de debranşare.
  Atât el cât şi consilierii locali au subliniat că cetăţenii nu pot fi obligaţi să apeleze doar la serviciile RAGCL şi că debranşările pot fi făcute şi de firme private.
  Menţionăm că de câteva luni de zile regia păşcăneană nu mai furnizează căldura şi apă caldă iar reluarea serviciilor este puţin probabilă din lipsa banilor pentru achitarea facturilor dar şi a pierderilor uriaşe. La sistemul centralizat mai sunt cca 2000 de apartamente dar tot mai mulţi locatari fac demersuri pentru montarea de centrale de apartament. De asemenea unităţile de învăţământ vor avea, până în acesta iarna propriile sistele de încălzire.

  loading...

  Ce părere ai?

  Related Articles

  Investiţii în comuna cu trei echipe de fotbal şi străzile fără nume

  Pentru mulţi dintre cei care urmăresc evenimentele locale la BIT TV, comuna Valea Seacă este locul unde consilierii locali se ceartă aproape permanent, în...

  Vânători, comuna cu toate şcolile şi grădiniţele modernizate – VIDEO

  O comună din apropierea municipiului Paşcani are şcoli şi grădiniţe care arată mai bine decât multe unităţi de învăţământ de la oraş. Administraţia locală...

  Când va avea Pascaniul „centura de ocolire”

  Proiectul privind realizarea unei şosele de centură, pentru că traficul greu să ocolească municipiul Paşcani nu mai este viabil. A fost depus de câteva...

  Opinii