11.3 C
Paşcani
joi, aprilie 25, 2024

TĂTĂRUȘI-COMUNA UNDE AȘ VREA SĂ LOCUIESC (video)

Daca ar fi să vă construiți sau să vă cumpărați o casa de locuit în zonele rurale din apropierea Pascaniului, comuna Tatarusi ar fi cel mai probabil pe lista scurta cu localitățile preferate. Mica Bucovină, așa cum mai este denumita, aflata la câțiva km distanta de Pașcani, în apropierea unor păduri seculare,  arata altfel decât altele iar asta se vede chiar de la intrarea în primul sat. Străzile impecabile, iluminatul stradal cu eoliene și panouri solare, transportul public local, curățenia și frumusețea locurilor dar și muzica din difuzoarele de pe străzi,  te face să uiți că ești în Romania. Parca ar fi un sat de vacanta într-un vârf de munte cu oameni liniștiți și un primar importat parca de la nemți. Aproape totul este așezat la locul lui într-o armonie de culoare și tradiție iar asta te face să te simți bine.

Edilul comunei este Costel Iosub, unul dintre cei mai cunoscuți din tara. Este primarul care obține aproape toate voturile la alegerile locale. Se afla la finalul celui de-al patrulea mandat și candidează din nou. Nu prea face politica, campanie electorala nici atât, pentru că nu are motive. Consătenii stiu ce a făcut pentru comunitate și văd că de ani buni de zile comuna Tatarusi este pe drumul cel bun.

În ultimii patru ani de zile s-au făcut investiții importante în toate satele componente ale comunei, atât cu finanțare europeana cât și cu bani de la bugetul local sau fonduri guvernamentale. O prioritate pentru administrația locala a fost dintotdeauna învățământul iar asta se vede prin faptul că la momentul de fata toate școlile sunt modernizate, consolidate și dotate pentru ca procesul educațional să se defasoare în cele mai bune condiții.

În ultimii ani de zile au fost construite doua grădinițe pentru preșcolari, una în satul Pietrosu și una în Tatarusi, investiții începute cu bani din fonduri guvernamentale și terminate cu bani de la bugetul local.

A fost construit un centru afterschool, o clădire cu o independența energetica de peste 90%, datorita dotării cu panouri fotovoltaice, cu încălzire centrala pe peleti de care vor beneficia 40 de copii care după orele de curs vor primi o masa calda, vor sta doua ore pentru a pregăti lecțiile apoi vor fi duși către casele lor cu doua microbuze școlare.

Tot pentru ca învățământul tatarusean să se desfășoare în bune condiții și mai ales datorita contextului creat de pandemia de coronavirus, anul acesta au fost achiziționate 470 de tablete cu bani de la bugetul local, pentru elevi și cadrele didactice, cu scopul de a sprijini procesul didactic online.

Investiții importante s-au făcut și în sănătate. Dispensarul din sat a fost modernizat și dotat pentru că actul medical să se desfășoare în cele mai bune condiții. Spațiul asigura funcționarea a 3 cabinete pentru medici de familie cu sala de consultații, un cabinet stomatologic cu toate dotările necesare, sala de așteptare, de tratament etc.

De asemenea clădirea mai are trei încăperi care sunt destinate unei substații de Ambulanta, un proiect pentru care s-au făcut deja demersuri, pentu ca tatarusenii și locuitorii din zona să aibă acces mai rapid la serviciile medicale.

În comuna Tatarusi sunt cca 100 km de drumuri comunale și sătești. Încă de la primul mandat, edilul a accesat proiecte pentru modernizarea drumurilor prin asfaltare, pentru ca tatarusenii să circule în condiții bune și permanent s-a investit în infrastructura.   Și drumurile neasfaltate au fost pietruite și întreținute în fiecare an. Totodată au fost construite și modernizate o serie de poduri și podete.

Un obiectiv mult așteptat care urmează să fie dat în folosință este sistemul de alimentare cu apa, o investiție de amploare pentru comunitatea locală. Proiectul prevede alimentarea cu apă a localităților Tatarusi, Pietrosu și Uda, însumând în jur de 30 de kilometri de rețea. De anul viitor rețeaua ar urma să fie extinsa și în celelalte localități.

Un alt proiect important este sistemul de alimentare cu gaze naturale, pentru care au fost demarate o serie de proceduri.

Un proiect unic în Romania, dezvoltat cu succes la Tatarusi este iluminatul stradal prin energie neconvențională, un proiect implementat în anii 2013-2014. Un număr de 443 de stâlpi pe arterele principale din Tatarusi au panouri fotovoltaice dar și elice eoliana. De asemenea pe toate celelalte străzi din comuna au fost montate lămpi de iluminat cu led, acestea fiind bine iluminate pe timp de noapte.

Comuna Tatarusi se pregătește să inaugureze și serviciul de transport public local. În acest sens, Primăria a cumpărat doua minibuze noi pentru care a plătit cca 100 000 de euro din bugetul local.  Mașinile sunt dotate cu trapa pentru acces persoane cu handicap și fiecare are 30 de locuri. Minibuzele vor circula doar pe drumurile asfaltate, pe doua trasee.

Primarul Costel Iosub spune că investiția a fost necesara. El spune că a venit în întâmpinarea solicitărilor, mai ales a persoanelor în vârstă care s-au plâns că greu se pot deplasa dintr-un sat în altul la Primărie sau Dispensar. Transportul public local rezolva și problema transportului elevilor la scoală.

Într-o comuna plina de obiceiuri de legenda, era firesc să se învestească și în tradiție și cultura. În ultimii ani a fost modernizat Centrul Cultural “Alexandru Vasiliu” dar și Căminul Cultural din Iorcani. De asemenea, Tatarusul găzduiește în fiecare an trei festivale cu tradiție: Festivalul de datini și obiceiuri de iarna,  Festivalul pentru copii și tineret “De la moșii noștri noi am învățat” și Zilele Rezervației Forestiere Pădurea Tatarusi. Anul trecut a avut loc și prima ediție a unui Târg de Crăciun, la Centrul Cultural. De asemenea, a luat ființă Ansambul Folcloric “Bucovină Mica” iar în localitate găsim și un Muzeu al satului, care sta mărturie a identității locului.

La Tatarusi se face și sport, o spune chiar edilul Costel Iosub. În localitate exista o baza sportiva cu teren de fotbal, cu groapa pentru săritură în lungime,  pista de alergare,  parcare și alte utilități. Pentru tinerii care vin în vizita să vadă un meci au fost achiziționate 20 biciclete și 2 mese de tenis pentru petrecerea timpului liber. În comuna mai sunt doua parcuri dar și o expoziție de pasări, vizitata adesea și de copiii din Pașcani.

Și bisericile din localitate au fost sprijinite de administrația locala în măsură posibilităților legale.  Toate cele 5 lăcașuri de cult au încălzire incentralizata iar cimitirele aflate în administrarea primăriei au fost împrejmuite, amenajate cu alei cu pavele, bănci, coșuri de gunoi și iluminat pe timp de noapte.

Costel Iosub spune că toate acestea au fost posibile și cu sprijinul Consiliului Local, cu ajutorul căruia au fost gândite proiectele pentru că locuitorii să aibă o viață mai buna.  În acest context, edilul a ţinut să le mulţumească tuturor colegilor din Primãrie, alãturi de care a lucrat în toți acești ani dar în primul rand cetățenilor, pentru încrederea acordata.

Încet dar sigur, comuna Tatarusi Mica Bucovină are toate șansele să se transforme într-o atracție turistica. Un feedback pozitiv vine și din partea oamenilor care au plecat la munca în străinătate dar care vor să se întoarcă în locurile natale. Sunt tineri care vor să învestească în agricultura, să construiască ferme, sau care și-au format echipe de lucru construcții.

Cu o serie impresionanta de obiective duse la îndeplinire până în prezent, Costel Iosub candidează pentru cel de-al cincilea mandat de primar. Pentru următorii ani de zile și-a propus să continue proiectele aflate deja în derulare dar și altele care sunt gândite și pentru care se așteaptă ivirea posibilității de a accesa fonduri europene.

Pe lista de priorități pentru următorii patru ani de zile se afla modernizarea drumurilor locale, continuarea extinderii și racordul tuturor gospodăriilor la sistemul de alimentare cu apa, dar și la canalizare, înființarea sistemului de gaze naturale.

Prioritare sunt și investițiile care vin în beneficiul tinerilor cum ar fi înființarea unei tabere pentru copii și tineret, construirea unei baze de agrement cu bazin de înot și construirea unei sali de sport.

Alte obiective sunt înființarea unui centru social pentru vârstnici, înființarea unui parc fotovoltaic prin care cetățenii să beneficieze de lumina gratuita

Și pentru micii întreprinzători din localitate se caută o posibilitate că pe viitor aceștia să fie ajutați să acceseze fonduri europene.

L-am întrebat pe edil unde vede comuna peste 8 ani de zile. Ne-a răspuns că o vede că pe o localitate cu adevărat europeana, unde traiul nu vă fi diferit fata de cel de la oraș. Ne-a atras însă atenția că modernul trebuie împletit cu tradiția, o identitate care trebuie promovata și nicidecum data uitării. Cu acest gând încheiem și noi reportajul despre Bucovină Mica Tatarusi, un loc de o impresionanta bogăție istorică, culturală și spirituală, locul în care tradiția și modernul se reunesc.

Alte articole