10.2 C
Paşcani
joi, mai 19, 2022
Array

Târgul Meșterilor Populari la Ruginoasa, în week-end. Participare de peste hotare și spectacol folcloric

La Ruginoasa, în acest week-end va avea loc a-III-a ediție a ,,Târgului Meșterilor Populari”. Anul acesta manifestarea va fi organizată în curtea Muzeului Memorial ,,Alexandru Ioan Cuza,” din localitate și în fața Centrului Cultural, aflat vizavi de muzeu.

Târgul va avea caracter extins, reunind 50 de de meștesugari din aproape toate zonele etnografice ale României, dar și meșteri care vor veni pentru prima dată aici, din Ucraina sau Republica Moldova, zone unde tradițiile și meșteșugurile românești sunt păstrate în aceeași măsură. Prin intermediul lucrărilor și artei lor, acești păstrători de folclor susțin promovarea meștesugurilor artistice tradiționale și educarea publicului tânar, în spiritul respectului pentru tradiții românești și bun gust autentic.

Programul activităților va debuta sâmbătă pe 25 iulie la ora 8.00 dimineața, cu amenajarea și prezentarea standurilor de către meșterii populari sosiți la eveniment, apoi Centrul Cultural din Ruginoasa va susține începând cu orele 10.00, o expoziție de Artă Populară Tradițională, intitulată ,,Sipetul bunicii”, în cadrul căreia vor fi prezentate exponate ale meșterilor din zonă, culese de-a lungul timpului.
expozitie ruginoasa
Tot sâmbătă, începând cu orele 16.00, vizitatorii vor avea parte de un spectacol folcloric susținut de Claudia Mărtinică, solistă de muzică populară, împreună cu Petruța Sacară și alte tinere pe care cântăreața le îndrumă. Alături de ele, spectatorii vor avea ocazia să se bucure de prestația de excepție a Ansamblului Folcloric de la Centrul Bucovinean de Artă Pentru Conservarea și Promovarea Culturii Românești din Cernăuți, dar și de Formația de dansuri populare ,,Junii Ruginoasei” a Centrului Cultural din Ruginoasa.
psd-pc-afis-Copy
Duminică de la ora 13.00, după prezentarea târgului expozițional al meșterilor populari, va avea loc întru-n cadru festiv încheiat cu un spectacol folcloric, premierea meșteșugarilor, care au avut cele mai frumoase exponate.

O particularitate a acestei manifestări culturale de anul acesta se referă la colaraborarea cu Tabăra de Creație pentru elevi ,,Comori lăuntrice” , iar cei peste 200 de copii din localitatea Ruginoasa, vor avea ocazia să participe la ateliere artizanale interactive de olărit, icoane pe lemn și sticlă, prelucrarea lemnului, confecționare țesături, măști populare, obiecte de artizanat, industrie casnică sau activități de socializare și divertisment.
tabara ruginoasa august
Precizăm că ”Târgul Meșterilor Populari” de la Ruginoasa, aflat la a III-a ediție va fi susținut anul acesta exclusiv de Consiliul Județean Iași și organizat de Centrul Cultural Ruginoasa și Primaria Ruginoasa, având ca parteneri: Complexul Muzeal Național ,,Moldova” din Iași, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Iași și Asociația Meșterilor Populari din Moldova.

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articoleAdis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow