More

  Târgul Meșterilor Populari la Pașcani GALERIE FOTO – VIDEO

  Array

  Târgul Meșterilor Populari la Pașcani

  Centrul Pașcaniului s-a colorat de culoare și sunet în această dimineață și așa va fi până duminică seară, atât timp cât este programt Târgul Meșterilor Populari. Evenimentul a debutat cu joc și voie bună, iar pășcănenii au avut ocazia să vadă spectacolul dar și să viziteze standurile meșterilor veniți și din alte zone ale țării. Materialul video îl puteți urmări în cadrul știrilor INFOBIT.

  Cea de-a VIII a ediție a Târgul Meșterilor Populari a început astăzi, 15 iulie, la amiază cu un program artistic, premierea meșterilor care își dedică timp să păstreze tradițiile românești dar și a celor care se află în aceste zile pentru prima oară în oraș.

  La eveniment a participat și administrația locală, prin consilieri și vicepriamar, care a mulțumit pentru organizarea evenimentului și propun ca de la an la an Târgul de Sântilie să crească și evenimentul să aibă loc pe strada Ștefan cel Mare, la umbră castanilor.

  Fiind deja o tradiție, s-au premiat meșterii care au venit pentru prima data la Pașcani. Diplomă de merit au primit șapte artiști și păstrători ai tradițiilor atât de frumoase ale României. Este vorba despre:

  Constantin Ciubotărița – Vorona, Botoșani;

  Maria Ungureanu – Târgu Neamț;

  Gheorghe Cimpoieru – Băbeni, Vâlcea;

  Ecaterina Buhnă – Vânători Neamț;

  Gheorghe Zofotă – Mânăstirea Humor, Suceava;

  Vasile Huganu – Grumăzești, Neamaț;

  Valentina Uhrenciuc – Moșna, Iași.

  La eveniment a fost prezent și Marcel Lutic, președintele Asociației Meșterilor Populari din Moldova. El a spus că în această zona tot timpul găsește gazde omănoase și înțelegătoare. El a transmis și un mesaj pozitiv – să vedem partea plină a paharului!

  Președintele Asociației Meșterilor Populari din Moldova a premiat și un artist care s-a hotărât să facă parte din acest grup de oameni care luptă pentru tradițiile românești să fie păstrate și duse mai departe. Este vorba despre Doina Ailucăi din Vânători, Neamț.

  Ca la o mare sărbătoare, a avut loc și un program artistic, cu muzică și dansuri populare moldovenești, iar copiii și adolescenții îmbrăcați în strie populare au colorat atmosfera.

  Spectacolul a fost susținut Grupul folcloric Lunca Pașcani, coordonatori fiind profesorii Eugenia și Victor Vârlan și Aurica Tîgîță, formația de dansuri populare „Rapsozii Siretului” a Casei de Cultură „Mihail Sadoveanu” alături de Ansamblul de dansuri „Zorile” a Școlii Gimnaziale Topile, ambele fiind coordonate de instructorul coregraf Alexandru Gâmbuță, la eveniment a fost prezentă și solista Maria Magdalena Tudorache care a cântat live cele mai cunoscute melodii populare românești.

  Pășcănenii prezenți la eveniment au felicitat organziatorii pentru reușită și au apreciat programul artistic. Pentru început, cele mai vizitate standuri au fost cele unde se vindea turtă dulce, dar și produse naturiste.

  Manifestarea de la Paşcani a reunit câțiva meşteri şi creatori populari care îşi propun să contribuie la promovarea meşteşugurilor tradiţionale şi la educarea publicului, în special a celui tânăr, în spiritul cunoaşterii, preţuirii şi respectului pentru tradiţii şi bun gust.

  Doritorii de obiecte tradiționale pot achiziționa produse de la linguri și leagăn de lemn, până la căciuli de blană, ii cusute manual, oale și farfurii de lut pictate de artiști.

  Ce părere ai?

  Related Articles

  Un consilier a demisionat din comisii, in semn de protest

  Lectie usturatoare din partea unui consilier local. Sorin Olariu de la PMP a demisioanat din trei comisii tehnice, unde legislativul local are reprezentanti, pentru...

  Dar din dar, pentru sănătate. Părinții Nicoletei au donat pentru Mateo, un copilaș operat pe creier

  Gest impresionant din partea familiei Nicoletei, adolescenta din Pascani diagnosticata cu o boala grava. Parintii fetei au donat 1.000 de euro din donatiile primite...

  Pașcaniul se împrumută pentru investiții, cu acordul tuturor consilierilor

  Municipiul Pascani se imprumuta cu 4 milioane de lei pentru confinantarea unor investitii din fonduri europene mostenite de la fosta administratie. Pe ordinea de...

  INFOBIT - STIRILE ZILEI

  PULSUL ZILEI