More

  Târgul meșterilor populari de la Ruginoasa. Participare internațională și spectacol folcloric de excepție

  Array

  În acest weekend, timp de 2 zile, a avut loc a 3-a ediție a Târgului Meșterilor Populari de la Ruginoasa, unde 35 de meșteri din toate zonele țării și de peste hotare au prezentat celor peste 600 de vizitatori produse inedite, reprezentative pentru tradițiile românești. Standurile de prezentare au fost amenajate în curtea Palatului ”Alexandru Ioan Cuza” din localitate.

  Fie că au putut fi admirate și achiziționate elemente de olărit, opinci, costume populare sau țesături, obiecte ornamentale și podoabe sau măști tradiționale, evenimentul a oferit vizitatorilor pe lângă produsele expuse și povești vii ale unor oameni aparte.
  Deși cei mai mulți meșteșugari au meserii care nu au legătură cu pasiunile lor, ei se străduiesc să păstreze vii tradițiile moștenite de la la străbuni și își doresc să le transmită mai departe urmașilor, pentru a fi păstrat specificul nostru național.

  Meșterii din străinătate, din Ucraina și Republica Moldova, s-au bucurat de aprecierea tuturor pentru că și ei promovează tradițiile românești și își doresc să le ducă mai departe. Un invitat de seamă care a însoțit delegația din Ucraina a fost Iurie Levcic, Director al Centrului Bucovinean de Artă pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Românești din Cernăuți.
  iurie lepcic
  Grupul de meșteri de la Centrul din Cernăuți, a prezentat vizitatorilor obiecte tradiționale românești, printre care ouă încondeiate, sculpturi decorative sau miniaturi, însă exponatele nu au putut fi achiziționate de cei interesați, fiind unicate.

  În cadrul manifestărilor culturale, sâmbătă, a avut loc și un spectacol folcloric de excepție, susținut în fața Centrului Cultural din localitate, începând cu orele 16:00. În deschidere au cântat soliști ai Ansamblului Folcloric de la Centrul Bucovinean de Artă Pentru Conservarea și Promovarea Culturii Românești din Cernăuți.
  spectacol folcloric
  S-au remarcat printr-o ținută artistică impecabilă Grupul Folcloric ”Țărăncuța”, Ansamblul etnofolcloric ”Mugurelul”, Natalia Simerică și bineînțeles Claudia Mărtinică, împreună cu elevele pe care aceasta le îndrumă în pregătirea artistică.
  claudia martinica
  La eveniment a fost prezentă si o cunoscută iubitoare de folclor, Mona Popovici de la Tele M, realizatoarea emisiunii “La pas prin județ”, care consideră că tradițiile sunt cartea de vizită a românilor și ele trebuie păstrate cu sfințenie, la orice vârstă.
  mona popovici
  Evenimentul a fost sustinut de Consiliul Județean Iași și organizat de Centrul Cultural și Primaria din Ruginoasa, având ca parteneri: Complexul Muzeal Național ,,Moldova” din Iași, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Iași și Asociația Meșterilor Populari din Moldova.

  Mai precizam ca la Targul Meșterilor Populari din acest an de la Ruginoasa au fost prezenti cu sprijinul Primăriei din localitate și în jur de 200 de bătrâni, care au fost aduși cu microbuze școlare pentru a se putea bucura și ei de un spectacol de exceptie și pentru a-și putea aminti de obiceiurile pe care si ei la rândul lor, le-au promovat.

  Ce părere ai?

  Related Articles

  Casă mistuită de flăcări într-un sat din apropierea orașului Târgu Frumos

  În data de 19.01.2021, ora 02:20, echipaje din cadrul Secției de Pompieri Târgu Frumos, au intervenit în localitatea Cristești, comuna Brăești, judeţul Iași, pentru stingerea...

  Dosar penal pentru doi bărbați prinși la braconaj piscicol pe Siret. Au fost amendați pentru că nu purtau mască de protecție

  Poliţiştii Poliţiei Municipiului Paşcani efectuează cercetări într-un dosar penal întocmit sub aspectul săvârşirii infracţiunii de braconaj. La data de 18 ianuarie a.c., poliţiştii au depistat...

  OUG: Ce bani primește personalul medical implicat în vaccinarea populației României

  Medicii, inclusiv cei de familie, asistenții și registratorii medicali implicați în campania de vaccinare anti COVID-19 vor fi plătiți cu până la 90 de...

  INFOBIT - STIRILE ZILEI

  PULSUL ZILEI