11.5 C
Paşcani
joi, martie 28, 2024

Tânărul producător din Iași care vrea să transforme complet aceste produse. Ferma lui este una dintre cele mai mari din țară

Bogdan Pantazi este fermierul din Iași care a depus documentele pentru a obține atestatul de producător tradițional pentru caș și cașcaval.

Numărul produselor recunoscute ca tradiționale de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) este în creștere. Dacă în urmă cu trei ani Iașul nu avea niciun produs tradițional, acum sunt pe lista de la Minister 12 produse, iar alte două, din domeniul lactatelor, urmează să primească atestatul. Specialiștii din domeniu lucrează împreună cu producătorii pentru ca și produsele lactate, singurele de pe lista celor tradiționale neatestate, să fie recunoscute la nivel național.

„Nouă ne lipseau produsele tradiționale lactate. Avem produse din carne, legumicole, de panificație, care sunt tradiționale, cu atestat. Însă pe partea de lactate se lucrează pentru obținerea atestatelor, pentru că e mai dificil să fie atestate, însă nu imposibil”, susțin reprezentanții Direcției pentru Agricultură Județeană Iași, care se ocupă împreună cu producătorii de obținerea acestor atestate.

Două noi produse vor fi atestate

La nivelul județului Iași sunt deja 12 produse atestate tradițional, din domeniul legumicol, panificație și produse din carne. Astfel, produse precum „pastramă de oaie de la Cimpoeșu”, „zacuscă de ghebe”, „dulceață de nuci verzi”, „chișcă cu orez” sau „pâine cu maia” sunt comercializate cu logo-ul MADR. De asemenea, „plăcinte poale-n brâu de la cabană” reprezintă alt produs atestat de MADR, la Iași. Produsele care sunt în curs aparțin lui Bogdan Pantazi, un tânăr fermier din Pașcani, care a dezvoltat o afacere de succes cu fonduri europene. Cu peste două milioane de euro din fonduri nerambursabile a modernizat o fermă de vaci de carne și lapte cu un efectiv de peste 1.500 de capete.

Reguli stricte pentru producătorii tradiționali

Printre condițiile pe care trebuie să le respecte producătorii din Iași pentru a obține documentele de la MADR sunt: capacitatea de producție realizată, raportată la un an, nu poate depăși cantitatea medie de 150 de kg/litri pe zi total produs tradițional atestat și nu mai mult de 400 de kg/ litri pe zi de produse tradiționale atestate. De asemenea, rețeta produsului trebuie să fie veche de peste 50 de ani, din arhivele bibliotecii din comuna de unde provine beneficiarul sau să fie o rețetă veche, din familie. Ingredientele folosite la prepararea produselor trebuie să fie din producție locală, specifice zonei, măcar o etapă din producție să fie executată manual, dar și cantitatea de produse să fie una redusă semnificativ față de cele produse industrial. Produsul tradițional trebuie să fie obținut din materii prime tradiționale, să prezinte o compoziție tradițională sau un mod de producție și/sau de prelucrare care reflectă un procedeu de prelucrare tradițional și care se distinge în mod clar de alte produse similare aparținând aceleiași categorii.

sursa: bzi.ro

Alte articole