12.4 C
Paşcani
vineri, martie 29, 2024

Sute de mii de români încă nu și-au schimbat actele expirate în pandemie: Ce riști dacă nu le schimbi

Persoanele ce dețin acte personale expirate în perioada în care s-a aplicat starea de alertă, încheiată în 8 martie 2022, au beneficiat de prelungirea automată a valabilității acestora cu 90 de zile și trebuie să le preschimbe până la sfârșitul acestei zile. Astfel, de mâine, actele cu valabilitatea prelungită automat nu vor mai putea fi folosite, de pildă, la încheierea unor contracte de muncă sau pentru contractarea unor împrumuturi bancare, în cazul actelor de identitate, în timp ce conducerea unei mașini cu permisul auto expirat va putea aduce șoferilor amenzi de peste o mie de lei. Cu toate astea, potrivit autorităților, sunt circa 250.000 de posesori de acte de identitate expirate ce n-au solicitat până acum preschimbarea lor.

Utilizarea în continuare a documentelor expirate în perioada în care s-a aplicat starea de alertă e posibilă până la sfârșitul zilei deoarece, așa cum stabilește Legea 55/2020, “valabilitatea documentelor eliberate de instituțiile și autoritățile publice, precum și de entitățile private autorizate conform legii se menține pe toată perioada stării de alertă, precum și pentru o perioadă de 90 de zile de la încetarea acestei stări.

Așadar, actele personale expirate în perioada stării de alertă trebuie schimbate până la sfârșitul acestei zile, iar de mâine își pierd valabilitatea.

Expirarea actelor aduce o serie de limitări deținătorilor, atunci când vine vorba despre interacțiunea cu autoritățile și nu numai. De exemplu, apar probleme la încheierea unor contracte. Astfel, dacă până azi se putea încheia un contract individual de muncă în baza unui act de identitate cu valabilitatea prelungită automat, de mâine, acest lucru nu mai este posibil.

Salariații ce-și preschimbă actele de identitate trebuie să ofere angajatorului o copie a noului document, potrivit atât HG 905/2017 privind registrul general de evidență a salariaților, cât și Codului muncii (Legea 53/2003).

Continuarea pe avocatnet.ro

Alte articole

România, pe locul 2 în UE la consumul uman de antibiotice

În 2021, în România s-au utilizat 187 de tone...

Parcări cu plată puține, înainte de alegeri

Dezbateri intense in comisiile de specialitate pe marginea proiectului...

Înscrieri în clasele pregătitoare. Vezi câte locuri sunt în Pașcani

Din această săptămână, școlile au început să afișeze pe...