More

  Sute de mii de pelerini aşteptaţi să se închine la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva

  Array

  Peste 200.000 de pelerini din întreaga ţară sunt aşteptaţi în următoarele zile la Iaşi, pentru a se închina la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, care au fost scoase, în noaptea de duminică spre luni, din incinta Catedralei Mitropolitane, sub supravegherea a mii de poliţişti şi jandarmi. Apoi, acestea vor fi depuse într-un baldachin, în curtea lăcaşului de cult.

  ”Vor fi asigurate măsuri specifice din partea pompierilor la sărbătorile Iaşiului, cu autospeciala de stingere care va sta în curtea interioară a Mitropoliei şi echipaje de prim-ajutor care vor fi atât la Mitropolie, cât şi în curtea interioară a Facultăţii de Teologie şi, cu sprijinul colegilor de la Serviciul de Ambulanţă, vor fi echipaje pe toată lungimea rândului care se va forma pentru această sărbătoare. Vor fi trei echipaje de la ISU, în permanenţă, iar dacă este necesar vom suplimenta, în funcţie de situaţiile care se vor ivi. Vor fi şi echipaje de voluntari de la Crucea Roşie. De duminică până pe 15 octombrie sunt în dispozitiv, dar dacă este necesar vom prelungi perioada”, a precizat Silvia Bolohan, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Iaşi.

  Nicolai Pralea, purtătorul de cuvânt al Serviciului de Ambulanţă Iaşi, a precizat că vor fi create puncte de prim ajutor, iar cel puţin două echipaje se vor afla în permanenţă la dispoziţia pelerinilor.

  Reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei au anunţat că, în acest an, vor fi aduse moaştele Sfântului Neofit Zăvorâtul, care vor fi însoţite de Înaltpreasfinţitul Atanasie, Mitropolit de Limasol şi Ierodiaconul Siluan de la Mănăstirea Sfântului Neofit din Cipru.

  ”Cu cât ne apropiem de sărbătoarea de 14 octombrie, sărbătoarea prin excelenţă a Sfintei Cuvioase Parascheva, alaiul de pelerini creşte, ieşenii vin să se aşeze pentru o clipă în faţa sfintei, pentru că ştiu că peste câteva zile pelerini din ţară sau din afara ei vin în număr mare şi vor să le ofere acestora privilegiul, în primul rând, de a sta de vorbă cu sfânta. Pe zi ce trece, credincioşii vin tot mai mult la sfânta, presimt că în sfânta raclă cineva viu le vede durerea, le înţelege strigătul, pentru că nu găsim nicio altă raţiune pentru care de-a lungul întregului an, dar în mod special în zilele de mijloc de octombrie, sute de mii de pelerini se îndreaptă spre Iaşi, pentru o clipă binecuvântată petrecută în faţa raclei cu sfintele moaşte. Catedrala Sfintei Mitropolii se află în pregătire pentru a fi gazdă bună oaspeţilor care ne vor călca pragul în aceste zile”, a declarat Înaltpreasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

  Pe 14 octombrie sunt aşteptaţi la Iaşi ierarhi din Grecia, Bulgaria, Albania şi Siria. În 2014 au fost aduse la Iaşi moaştele Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu, de la Biserica „Sfântul Gheorghe Nou” din Bucureşti, iar în anul 2015 au fost aduse moaştele Sfintei Maria Magdalena.

  Sfânta Cuvioasa Parascheva este considerată a fi ocrotitoarea Moldovei, iar ziua de 14 octombrie, când este hramul, transformă Iaşiul în cel mai mare centru de pelerinaj din România.

  Credincioşilor care vor sta noaptea la rând pentru a se închina la sfintele moaşte le vor fi oferite de către autorităţi, dar şi de către Mitropolie, ceai cald şi pachete cu mâncare.

  În anii precedenţi, pelerinii veniţi la Iaşi din toate colţurile ţării au stat şi câte 12 ore la coadă, pentru a ajunge să se închine la racla cu sfintele moaşte, rândul pelerinilor atingând câţiva kilometri.

  Ce părere ai?

  Related Articles

  Accident din cauza vitezei. Soferii au scapat cu viata

  Accident rutier in apropiere de podul peste calea ferata, la iesirea din Pascani. `In cursul zilei de sambata 23 ianaurie, in jurul orei 11...

  România s-a născut la Iași: 162 de ani de identitate și unitate națională în capitala istorică a României

  Acum 162 de ani, printr-una dintre cele mai mari inițiative de conștiință și putere națională, România se năștea la Iași, după secole de sacrificii...

  „Mortul viu” de la Iaşi rămâne mort din punct de vedere oficial. Dovada că e mai greu să învii decât să mori

  ”Mortul viu” aşteaptă decizia oficială a autorităţilor pentru a i se anula certificatul de deces şi a-şi continua viaţa în mod normal. Gabriel Luca, ieşeanul...

  INFOBIT - STIRILE ZILEI

  PULSUL ZILEI