12.4 C
Paşcani
sâmbătă, aprilie 20, 2024

Suspiciuni privind cheltuirea banilor pentru sterilizarea câinilor. Ce facem cu ciorile şi pescăruşii?

Problema câinilor comunitari de pe străzile municipiului Paşcani a fost discutata, din nou, de legislativul păşcănean în şedinţa din 30 iunie, la punctul diverse.

De acesta dată un consilier local a solicitat că Primăria să verifice cum au fost cheltuiţi banii alocaţi de la bugetul local pentru prinderea, sterilizarea şi cazarea animalelor la padocul de la Motca. Vasile Avramic a atras atenţia că de peste 20 de ani de zile se aloca sume importante pentru reducerea numărului de câini fără stăpân dar fenomenul a luat amploare. Consilierul PSD crede că banii pentru serviciile de sterilizare ar fi cheltuiţi în altă parte, singura explicaţie a acestei situaţii.
Şi consilierul PMP Sorin Olariu a confirmat că sunt astfel de probleme cu câinii comunitari, luaţi în evidenţele asociaţiilor de protecţie a animalelor apoi găsiţi pe străzi cu tot cu pui deşi ar fi trebuit să fie sterilizaţi.

O altă problemă ridicată de cel mai vârstnic consilier păşcănean este numărul foarte mare de ciori. Pot fi văzute mai ales în zonele unde sunt amplasate containerele de gunoi. Avramiuc a solicitat Primăriei să apeleze la asociaţiile de vânători pentru a ţine sub control acest fenomen.
Nici pescăruşii nu au scăpat de critici. Consilierul Olariu a atras atenţia că prezenţa lor în zona urbană, mai ales la blocurile din zona Vale, este tot mai deranjanta pentru locatari şi că au crescut coloniile de pe Şiret. El a spus că trebuie luate măsuri specifice pentru rezolvarea acestei probleme.
Menţionăm că in ultimii 4 ani de zile au fost strânse de pe străzile municipiului peste 1200 de patrupede. Ele au fost cazate la padocul din pădurea Motca, unde au fost sterilizate şi vaccinate şi microcipate.

O parte din ele au fost trimise spre adopţie în Franţa prin intermediul unei asociaţii. Din anul 2015 Primăria Paşcani duce câinii comunitari strânşi de pe străzile municipiului la padocul din pădurea Motca.

Stabilimentul aparţine unui cabinet veterinar iar municipalitatea achita o chirie de 2400 lei pe lună, fără TVA. De asemenea, tot din bani publici este achiziţionata, lunar, o parte din hrana necesară şi sunt decontate serviciile medicale de sterilizare şi vaccinare.
Pentru anul în curs au fost alocaţi doar 40 000, dar o parte din hrană este asigurată de o asociaţie de protecţie a animalelor din Franţa. Serviciile sunt asigurate de trei muncitori, 2 plătiţi de asociaţie şi unul de administraţia locală.

Alte articole