27.4 C
Paşcani
vineri, iulie 30, 2021
27.4 C
Paşcani
vineri, iulie 30, 2021

Suspendare permis auto, noi reguli. Discuţii în Senat

Comisia juridică şi cea de apărare din Senat au întocmit marţi raport favorabil propunerii legislative care are ca obiect de reglementare clarificarea perioadelor de suspendare a dreptului de a conduce pe drumurile publice şi a condiţiilor privind suspendarea, prevăzute de legislaţia în vigoare.
În expunerea de motive a proiectului, iniţiat de parlamentari PSD şi ai minorităţilor naţionale, se arată că „prin instituirea acestui mecanism de reducere a perioadelor de suspendare a exercitării dreptului de a conduce se acordă posibilitatea cetăţenilor de a-şi recupera în anumite condiţii dreptul de a conduce/ permisul, pentru anumite fapte, limitativ prevăzute de lege, degrevând instanţele de judecată de plângeri contravenţionale”.

De asemenea, prin măsura propusă se are în vedere „gradualitatea sancţiunilor, cetăţeanul putând să îşi recupereze dreptul de a conduce, cu o suspendare pentru o perioadă mai scurtă, în anumite condiţii, fără a mai apela la instanţă, fără costuri şi avocaţi”. Raportul la propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice a fost adoptat cu amendamente admise.

Guvernul nu susţine adoptarea acestei iniţiative legislative
Unul dintre acestea prevede că perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce se reduce, la cererea titularului, dacă sunt îndeplinite, cumulativ, următoarele condiţii: a fost declarat admis la testul de verificare a cunoaşterii regulilor de circulaţie, a obţinut permisul de conducere cu cel puţin un an înainte de săvârşirea faptei. O altă modificare a proiectului de act normativ vizează perioada de suspendare, care se reduce la 30 de zile, la cererea titularului, dacă „depăşirea vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv şi pentru categoria din care face parte autovehiculul condus este cu 50 km/h”.

În cazul săvârşirii a două sau mai multor contravenţii care atrag şi suspendarea exercitării dreptului de a conduce, constatate prin acelaşi proces-verbal, perioada de suspendare se calculează „prin însumarea perioadelor prevăzute pentru fiecare faptă, fără ca aceasta să depăşească 90 de zile”, conform altei modificări.

CONTINUARE PE DCNEWS.RO

Ce părere ai?

Meteo

Paşcani
cer senin
27.4 ° C
29.1 °
24.2 °
62 %
1.2kmh
0 %
vin
30 °
sâm
32 °
Dum
32 °
lun
35 °
mar
26 °

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Un sistem putred, in care omul nu conteaza!

Urmăresc cu uimire șirul evenimentelor privitoare la copiii obligați să meargă pe jos, printre mașini, câțiva km zilnic, până la locația provizorie, după ce...

Politica si cadourile pentru copii

Festivitatile programate la Pascani pentru Ziua Nationala a Romaniei sunt blocate. Daca vineri nu se va intampla o minune, pe 1 Decembrie nu vor mai...

Administratie si politica, fara suflet

PSD Pașcani a uitat să facă politică în cei 8 ani de zile cât a fost la putere.  S-a văzut și la ședința în...

PULSUL ZILEI