25.2 C
Paşcani
sâmbătă, iulie 2, 2022
Array

Suntem în Săptămâna Patimilor. Azi, în Marţea Mare, se citește pilda fecioarelor

Și o explicaţie: de ce postesc ortodocşii miercurea şi vinerea.

Intraţi oficial de ieri în Săptămâna Mare, cunoscută şi ca Săptămâna Patimilor, creştinii ortodocşi marchează mâine Miercurea Mare, cea de-a trei zi din Săptămâna Patimilor. Conform scrierilor creştine, zilele de marţi şi miercuri din Săptămâna Patimilor au o semnificaţie şi o simbolistică aparte.

Spre exemplu, astăzi, creştinii ortodocşi pomenesc în timpul slujbelor pilda celor zece fecioare – cele înţelepte şi cele neînţelepte. Aceasta se citeşte în timpul Deniilor pregătitoare zilei de marţi şi vorbeşte despre cele cinci fecioare înţelepte, care, fiind prevăzătoare, au avut untdelemn în candelele lor şi l-au întâmpinat pe Mirele (simbolizat de Mântuitor) şi au intrat cu el în camera nunţii şi s-au bucurat de ospăţ, în timp ce celelalte nu s-au putut întâlni cu el pentru că au uitat să îşi aducă untdelemn şi au plecat să-l cumpere.

Prin această pildă, preoţii le-au explicat credincioşilor că trebuie să fie „întotdeauna pregătiţi“ prin faptele bune pe care le fac şi nu să facă fapte bune tocmai pentru a se pregăti pentru o viaţă de apoi.

Totodată, în Marţea Mare se face trimitere la un timp de pocăinţă, de pregătire şi de aşteptare pentru cea de-a doua venire a Fiului lui Dumnezeu, echivalentă cu Judecata de Apoi şi sfârşitul lumii.
Continuarea pe Ziarul de Iasi

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow