3.3 C
Paşcani
luni, decembrie 6, 2021

Suma datorată de PFA ca CASS ar putea depăși venitul în sine

Guvernul a pregătit un nou mecanism de declarare și plată a impozitului și a contribuțiilor la pensii (CAS) și sănătate (CASS) pentru persoanele fizice autorizate (PFA) și ceilalți contribuabili ce obțin venituri din activități. Noul mecanism se vrea unul simplificat și așa este, în mare parte, însă conține și o prevedere care i-ar putea pune pe gânduri pe cei ce obțin venituri reduse din activitățile extra-salariale. Concret, noul sistem va impune persoanelor să achite o contribuție anuală la sănătate, de peste 1.100 de lei, fără să conteze care sunt veniturile înregistrate.

Noul mecanism de declarare și plată a impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale în cazul persoanelor fizice este inclus într-un proiect de act normativ ce urmează să apară curând în Monitorul Oficial.

Potrivit documentului deja aprobat de Guvern, CASS va fi datorată de PFA-uri și ceilalți contribuabili ce obțin venituri din activități independente, din chirii, din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, din asocieri cu persoane juridice, din investiţii sau din alte surse și dacă veniturile lor extra-salariale, cumulate, nu vor depăși plafonul de 22.800 de lei, adică nivelul a 12 salarii minime brute, așa cum este prevăzut în acest moment.

Concret, indiferent de cât vor câștiga de-a lungul anului, persoanele fizice vor datora, pe lângă impozitul pe venit de 10%, și CASS de 10% din echivalentul a șase salarii minime brute. Și cum în acest moment salariul minim este de 1.900 de lei, va fi vorba de o sumă anuală de plată într-un cuantum fix, de 1.140 de lei, adică 10% din 11.400 de lei (1.900 de lei x 6).

CONTINUARE PE AVOCATNET.RO

DE LA ACELAȘI AUTOR

Măsuri de relaxare pentru sărbători şi testarea PCR la intrarea în ţară, pe agenda CNSU – surse

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă se va întruni marţi pentru a prelungi starea de alertă. Vor...

Deputat, Vasile Toma: Relansarea Programului Tomata, gura de oxigen salvatoare pentru agricultorii români și produsele autohtone

C.P. Luptă pentru supraviețuire. Aceasta a caracterizat în ultimii 2 ani, activitatea agricultorilor români, care au fost...

Anunt de mediu

ANUNŢ PUBLIC SC EMILY IMPEX SRL Motca, titular al activităţii Taierea si rindeluirea lemnului, comert cu ridicata a...

Palatul Alexandru Ioan Cuza de la Ruginoasa poate fi vizitat și virtual

Muzeul de Sit Arheologic de la Cucuteni și Palatul „Alexandru Ioan Cuza” de la Ruginoasa (județul Iași)...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI