More

  Suflet românesc în tradiție și culoare – tabără internațională la Heleșteni

  Array

  Suflet românesc în tradiție și culoare – tabără internațională la Heleșteni

  Activităţi inedite în acest sfârşit de săptămâna la Heleșteni. Un grup de adolescenţi români şi ucrainieni, împreună cu profesorii coordonatori participă la prima ediţie a taberei internaţionale de artă “Suflet românesc în tradiţie şi culoare”. Evenimentul are loc la Centrul de zi din comună şi se va desfăşura până duminică.

  Pe parcursul celor 4 zile cei 16 elevi dintre care 8 de la Şcoala Populară de Artă din Cernăuţi vor avea parte de momente creative, distracţie şi bineînţeles socializare, clipe în care să îşi împărtăşească cultura şi tradiţia care este aceeaşi chiar dacă vin din două ţări diferite.

  Astăzi, adolescenţii costumaţi în portul tradiţional au început ziua cu un atelier de pictură. Timp de 3 ore, elevii şi-au lăsat imaginaţia să le îndrume pensula şi au creat peisaje deosebite din locurile abia văzute sau începutul şcolii în imagini, cum este cazul lui Ion.

  Momentele de creaţie au fost îmbinate şi cu muzică. Copiii de la Şcoala Populară de Artă din Cernăuţi au susţinut momente artistice emoţionante, cu cântece patriotice, iar la un moment dat colegii din Heleșteni li s-au alături şi au cântat împreună.

  După doar câteva ore petrecute în comuna Heleșteni, adolescenţii şi-au format primele impresii: le place localitatea, este mai mult spaţiu verde şi pe drumuri sunt mai puţine maşini.

  Emoţionată, Maria ne mărturiseşte că înţelege Limba Română dar din păcate nu reuşeşte să vorbească. Tânăra spune că a venit pentru prima dată la noi în ţară, dar îi place şi vrea să revină.

  Cu emoţii şi lacrimi în ochi, trăieşte momente deosebite la Heleșteni şi profesorul de canto al elevilor din Cernăuţi. El spune că se simte ”ca acasă” şi se bucură că cei mici au ocazia să se cunoască, să împartă impresii şi să iubească tradiţiile româneşti.

  Făcând o comparaţie între locuitorii din România şi fraţii din Cernăuţi, preşedintele Şcolii de Artă îşi reaminteşte zicala unui preot din Italia care le-a înţeles durerea de a trăi în ţară străină. – ”Voi ăștia din Nord trăiți cu durere de limbă şi de ţară”.

  În următoarele zile, copii vor avea în fiecare dimineaţă ateliere de pictură, iar după amiază vor vizita obiective turistice din zonă, vor merge în Iaşi şi vor străbate comuna pentru a cunoaşte cât mai bine cultura oamenilor din localitate. Sâmbătă seara, copii vor participa la un foc de tabăra, iar duminică vor susţine un moment artistic cu melodii religioase la biserica din localitate.

  Menţionăm că tabăra internaţională “Suflet românesc în tradiţie şi culoare” a fost organizată de Primăria Heleșteni cu sprijinul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Iaşi, dar şi a locuitorilor din comună care au contribuit cu alimente.

  Ce părere ai?

  Related Articles

  15 IANUARIE – ZIUA CULTURII NATIONALE

  Ziua Culturii Naţionale a fost marcată pentru prima dată la 15 ianuarie 2011, adică în urmă cu 10 ani. Data la care se sărbătoreşte...

  Preotul prins în prag de comă alcoolică la volan a fost scos din Biserică

  Preotul Pavel Pavel din Ruginoasa a fost prins băut la volan cu o alcolemie de  0.93 mg/l în aer expirat @ După  aceea, Mitropolia...

  Cum va funcționa sistemul de garanție în cazul sticlelor și dozelor de aluminiu cumpărate

  Barna Tanczos, ministrul Mediului, a explicat cum va funcționa sistemul de garanție – returnare a ambalajelor din plastic, sticlă și aluminiu care de obicei...

  INFOBIT - STIRILE ZILEI

  PULSUL ZILEI