4.1 C
Paşcani
vineri, aprilie 19, 2024

Subvenţionarea asociaţiilor pentru igienizarea subsolurilor blocurilor nu a fost aprobată. Proiectul nu a obţinut avizele de legalitate

 

Legislativul păşcănean a respins proiectul de regulament prin care asociaţiile de proprietari ar fi urmat să primească câte 5000 lei subvenţii de la bugetul local pentru a face curăţenie în subsolurile blocurilor şi reparaţii la reţeaua de canalizare. Propunerea a fost făcută de consilierii liberali în luna ianuarie a. c.,  dar abia acum a fost supus aprobării. Doar şapte voturi au fost pentru aprobare, din partea iniţiatorilor,  în timp ce consilierii PSD şi PMP s-au abţinut, iar unul a votat împotrivă.

Proiectul a obţinut aviz negativ de la Comisia Juridică. Şi Raportul serviciilor de specialitate ale Primăriei a fost negativ. Juriştii şi economiştii au arată că „autoritatea locală nu are prerogative de gestiune şi administrare a proprietăţii comune din cadrul unui condominiu, activitate aflată în răspunderea juridică a tuturor proprietarilor” şi că „nu există cadru legal pentru acordarea sprijinului financiar asociaţiilor de proprietari din municipiul Paşcani în vederea înlocuirii branşamentelor de canalizare din subsolurile blocului până la reţeaua de canalizare stradală şi igienizării subsolurilor”.

Argumentele juridice nu au contat. Iniţiatorii au cerut votarea proiectului în formă prezentată, măcar din punct de vedere al oportunităţii, iar verificarea de legalitate să fie făcută de prefect. Mai mult, liderul opoziţiei, Marius Pintilie a motivat că acordarea unui astfel de sprijin financiar ar fi un mesaj pozitiv pentru locatarii de la bloc, organizaţi sau nu în asociaţii de proprietari.

De cealaltă parte consilierii PSD i-au acuzat pe liberali de populism şi că proiectul a fost iniţiat în scop electoral, mai ales în beneficiul consilierului Marius Pintilie care are o societate de administrare a asociaţiilor de proprietari. Viceprimarul Gabriela Nedelcu a arătat că nu există cadru legal pentru investiţii din bugetul local pe spaţii private, asa cum sunt subsolurile blocurilor şi că iniţiativa ar fi discriminatorie pentru locatarii de la blocurile unde nu sunt asociaţii şi chiar cei de la case.

În replică, liderul opoziţiei a explicat că societatea sa de administrare a asociaţiilor de proprietari încasează bani de la locatari doar pentru citirea şi împărţirea consumurilor de apă şi energie iar investiţiile sunt făcute de către asociaţii.

Consilierul PMP Sorin Olariu a venit cu o altă propunere. Să fie făcute două proiecte unul pentru vidanjarea subsolurilor activitate pe care să o facă Primăria Paşcani şi altul pentru investiţiile necesare în vedere reparării conductelor, subiect care ridică semne de întrebare privind legalitatea finanţării lucrărilor de la bugetul local.

Primarul municipiului a explicat că în urma discuţiilor cu juriştii şi economiştii instituţiei se poate face doar igienizarea subsolurilor, cu bani de la bugetul local, dar după ridicarea restricţiilor din cauza pandemiei de coronavirus. Lucrările ar urma să fie realizate de muncitorii de la ApaVital iar asociaţiile de proprietari să facă reparaţiile necesare, din banii locatarilor de la bloc. Astfel de intervenţii au avut loc deja la unele blocuri ANL dar în scurt timp subsolurile au fost umplute, din nou, cu dejecţii după ce conductele au fost sparte.

Discuţiile aprinse s-au transformat în scandal. Liderul opoziţiei l-a acuzat pe edil de incompetenţă. La rândul său Dumitru Pantazi l-a acuzat pe Marius Pintilie de lipsa de respect şi că ar avea interese personale în acesta chestiune

Menţionăm că şi în şedinţă din 19 iunie consilierul Marius Pintilie a venit cu o propunere la fel de spectaculoasă. De acesta dată pentru că preţul la apă şi canalizare să nu fie majorat. El a spus că municipiul Paşcani la fel ca toate comunele şi oraşele care fac parte din asociaţia judeţeană ARSACIS să aibă fiecare preţ separat, nu preţul unic practicat de operatorul regional, pentru că păşcănenii să nu mai subvenţioneze activitatea comunelor cu puţini abonaţi.

Propunerea sa a fost contrazisă de directorul ApaVital apoi de autoritatea naţională de reglementare – ANRSC şi de asociaţie. În răspunsurile solicitate de BIT TV se arată că în cadrul unei asociaţii regionale este un singur operator şi un pret unic de furnizare a serviciilor si ca este necesar un plan tarifar, în contextul în care sunt accesate fonduri europene sau guvernamentale pentru investiţii.

De asemenea activitatea de apă şi canalizare de la Paşcani este în pierdere, nu în profit, de 6 ani de zile şi este susţinută de încasările din municipiul Iaşi şi comunele din zona metropolitană. Până la urma Marius Pintilie a admis că propunerea să nu poate fi pusă în practică dacă legea nu va fi schimbată.

Alte articole