More

  STUDIU. Vedem lucrurile diferit, la propriu. Creierul bărbaţilor procesează culorile altfel decât cel al femeilor

  Array

  Un experiment efectuat la Universitatea din New York a scos la iveală faptul că există o diferenţă subtilă între modul în care femeile şi bărbaţii percep culorile, scrie Daily Mail. De exemplu, dacă două persoane de sex diferit privesc culoarea portocaliu, nuanţa va părea mai roşie în ochii bărbatului decât în cei ai femeii.

  Mai mult decât atât, experimentul a arătat că bărbaţii întâmpină dificultăţi în a distinge nuanţe subtile de galben, verde şi albastru. Deşi diferenţa de percepţie este foarte mică, ea poate însemna că alegerea unei umbre sau nuanţe dintr-o paletă de culori este o sarcină mai potrivită pentru o femeie decât pentru un bărbat.

  Potrivit profesorului Israel Abramov, această diferenţă de percepţie nu poate fi pusă pe seama deosebirilor dintre construcţia ochilor femeilor şi bărbaţilor. Prin urmare, specialiştii sunt de părere că “nepotrivirea” îşi găseşte explicaţia în funcţionarea creierului bărbaţilor, testosteronul influenţând modul în care se procesează informaţia captată de ochi. “Ipoteza noastră este că testosteronul joacă un rol esenţial, provocând într-un mod încă neînţeles diferenţe de conectivitate în creierul bărbaţilor”, explică Abramov.

  Specialiştii spun însă că vederea nu este singurul simţ care diferă, în funcţie de sex. Studii similare au arătat că femeile au auzul mai dezvoltat şi un simţ mai fin al gustului şi al mirosului.

  Bărbaţii, în schimb, au capacitatea de a percepe detalii fine din imaginile aflate în mişcare, abilitate foarte utilă vânătorilor.

   

  Gandul

  Ce părere ai?

  Related Articles

  Peste un milion de teste rapide Covid-19 vor ajunge în școli. Peste 4.000 au fost făcute până acum

  4.375 de teste au fost folosite până în prezent în şcoli, 92% dintre acestea având rezultat negativ, a anunţat Ministerul Sănătăţii, vineri, într-un comunicat...

  În martie începe recensământul de probă al populației. Amenzi pentru românii care refuză să participe

  În martie, începe recensământul de probă al populației. Noutatea este că cei selectați vor avea posibilitatea să completeze singuri, on-line, formularul cu întrebări.   Există desigur...

  Elevii de la ,,Miron Costin” premiați la Concursul Internațional Pro-Lectura

  C.P. La inițiativa Asociației Generale a Învățătorilor din Republica Moldova, semestrul al II-lea a debutat sub semnul competitivității, Concursul Internațional Pro Lectura aliniind la...

  INFOBIT - STIRILE ZILEI

  PULSUL ZILEI

  Înapoi
  Discuta pe Facebook
  Discuta pe Whatsapp