12.2 C
Paşcani
sâmbătă, iunie 3, 2023
Array

Studiu pentru abandonarea sau conservarea barajului de la Lunca Paşcani

Perspectiva reluării şi finalizării lucrărilor pentru darea în folosinţă a barajului de la Lunca Paşcani este tot mai îndepărtată. Ministerul Energiei a anunţat că Hidroelectrica SA, compania statului român care a preluat acesta investitie, a demarat realizarea unor studii în vederea abandonării sau conservării şi punerii în siguranţă a lucrărilor executate. Răspunsul a fost dat în urma interpelărilor făcute de parlamentarii PSD Vasile Axinte şi Victorel Lupu. Deputatul păşcănean spune că acesta problemă va fi reluată în toamna, după vacanţă parlamentară.
Situaţia ar putea fi deblocata măcar pentru finalizarea barajului şi a lacului de acumulare dacă Hidroelectrica SĂ renunţa la pretenţiile financiare şi preda cu titlul gratuit lucrările, pentru a fi continuate. O astfel de solicitare a fost făcută de Administraţia Bazinala de Apă Siret, dar fără nici un rezultat până acum. În ceea ce priveşte centrală electrică, Hidroelectrica susţine că nu are interes să finalizeze investiţiile pe motiv că investiţia nu s-ar justifica din cauza costurilor prea mari pentru producţia unui MW de energie electrică.
Până acum toţi parlamentarii care i-a avut Pascaniul au promis că vor reuşi să convingă guvernanţii să finalizeze acesta investiţie strategică dar au rămas doar vorbele. Lucrările la Barajul de la Lunca Paşcani au început în anul 1986 şi abandonate imediat după Revoluţie. Investiţia a fost realizată în proporţie de peste 85% fiind cheltuite peste 100 de milioane de euro şi ar mai fi nevoie de încă cel puţin 40 de milioane de euro, conform ultimelor estimări.

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow