9.1 C
Paşcani
duminică, septembrie 25, 2022
Array

Studiu: 70% din românii din diasporă vor să se întoarcă acasă

- Advertisement -

Corupţia, mentalitatea şi nivelul scăzut de trai din ţară reprezintă principalele bariere care îi împiedică să facă acest lucru.

Mulţi dintre românii din diasporă şi-ar dori să se întoarcă acasă, reiese dintr-un studiu prezentat la Alba Iulia. Potrivit studiului, motivul principal al emigrării l-au constituit condiţiile materiale, românii fiind atraşi de nivelul ridicat de trai din ţările în care au migrat, dar dorul de acasă i-ar face să se întoarcă, a afirmat Felix Tătaru, Fondator GMP Grup, care a prezentat câteva dintre concluziile unui studiu despre emigranţii români comandat de Romanian Business Leaders (RBL) şi realizat de Open-I Research.

„Din cei pe care i-am cercetat până acum, 70% vor să se întoarcă în ţară. (…). Aproape 40% vor să se întoarcă până în trei ani, 20% chiar anul acesta. Corupţia este principala barieră pentru care nu s-ar întoarce în ţară şi pe locul doi este nivelul de trai scăzut din România. De ce totuşi s-ar întoarce? Pentru a fi alături de cei dragi, pentru a-şi petrece în ţară anii de pensie şi pentru că au văzut că în România nivelul de trai a început să se îmbunătăţească. Foarte mulţi dintre ei spun că ar investi în ţară, în turism şi în agricultură”, a menţionat Felix Tătaru.

Acesta a adăugat că aproape jumătate, respectiv 48%, cred că situaţia s-ar putea îmbunătăţi în următorii ani în România.

„Concluziile pe scurt ale acestui studiu: motivul principal pentru care românii din diasporă vor să se întoarcă în ţară sunt dorul de casă, de cei dragi. Bariera principală este corupţia, nivelul scăzut de trai şi mentalitatea din ţară. Românii stabiliţi peste hotare sunt preponderent optimişti în ceea ce priveşte viitorul în România. Ei spun că procesul migrării are şi avantaje şi dezavantaje”, a conchis Felix Tătaru.

Studiul a fost prezentat în cadrul proiectului Re>patriot, care a fost lansat în primăvara acestui an de către RBS, cu scopul de a încuraja repatrierea românilor prin antreprenoriat şi implicarea lor activă în dinamizarea mediului de afaceri autohton.

În cadrul proiectului s-au desfăşurat şase conferinţe, la Madrid, Valencia, Londra, Dublin, Milano şi Torino.

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow