20.5 C
Paşcani
duminică, august 14, 2022

Studiile aleșilor ieșeni. Ce secrete ascund diplomele acestora

Scandalul diplomelor false care a zguduit anul trecut, în două rânduri, scena politică românească ne-a determinat să luăm şi noi la Iaşi la verificat, măcar statistic, studiile aleşilor, fie ei parlamentari, fie reprezentanţi de vârf ai administraţiei locale. Dacă unii nu mai ştiu cum să se “împăuneze” cu teancuri de diplome în CV-urile oficiale, alţii, deşi e nelegal, şi-au trecut toate studiile “la secret”. Unii, absolvenţi în zona privată, nici nu au mai menţionat instituţia care le-a dat diploma. Unii sunt chiar mai secretoși, în privinţa doctoratelor sau masterelor: nu spun nici măcar titlul. Primarul este şi el campion pe nişa lui: se chinuie de circa 14 ani cu doctoratul, pe care nu l-a mai terminat.

Cei care se înscriu astăzi la facultate o fac cu gândul să performeze într-un domeniu de care se simt atraşi. Dacă au şi norocul să-şi găsească un job care să le asigure, pe de o parte, experienţa în domeniul respectiv şi, pe de altă parte, timpul să se specializeze mai departe, studiile pot să ajungă şi la doctorat. Un motiv de mare mândrie, fără doar şi poate. Este şi cazul unor aleşi care conduc sau reprezintă judeţul. De neînţeles este însă ca unii din ei să-şi ţină doctoratul “la secret”. Să le fie frică de verificări, în plin scandal al plagiatelor? Alţii, chiar toate studiile şi le ţin ascunse. Oare de ce ar face-o?

Doctoratul de 14 ani al primarului Mihai Chirica

Costel Alexe, astăzi preşedintele Consiliului Judeţean, în trecut deputat şi ministru, a reuşit să-şi finalizeze stagiul doctoral în perioada standard, de trei ani. S-a întâmplat chiar în anul în care a reuşit să ajungă în Parlament, 2012. „Clima şi topoclima Municipiului Iaşi şi a ariei metropolitane” este titlul lucrării realizate în perioada 2009-2012. Obţinerea titlului este apreciabilă, mai ales că, la acea vreme, Costel Alexe, absolvent al Facultăţii ieşene de Geografie şi Geologie, era consilier judeţean şi consilier al Serviciului Juridic şi Relaţii Publice de la Oficiul de Cadastru.

Cu aceeaşi facultate absolvită câţiva ani mai devreme, coechipierul lui Costel Alexe la alegerile locale trecute, primarul Mihai Chirica, a atacat şi el doctoratul. Spre deosebire de colegul său de la CJ, Mihai Chirica este doctorand din 2007 încoace, potrivit CV-ului său afişat pe pagina de internet a primăriei. În schimb, primarul a bifat un master într-un singur an, în ’95-’96, când abia apăruse această categorie de studii universitare, apoi studii MBA în specialitatea Management organizaţional la Universitatea Tehnică „Gh. Asachi”.

Continuarea pe Ziarul de Iasi

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow