-4.7 C
Paşcani
luni, ianuarie 24, 2022

STS lucrează la o aplicație prin care vrea să ne urmărească mișcările. Un expert în dreptul tehnologiei explică riscurile, dar și posibilele avantaje

Premierul Ludovic Orban a anunțat că românii izolați și cei aflați în carantină vor fi supravegheați electronic cu ajutorul unei aplicații pe care o implementează Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS). Un expert în dreptul tehnologiei explică, într-un interviu pentru Libertatea, care sunt beneficiile, dar și riscurile unei astfel de aplicații care poate atrage abuzuri ale statului, încălcări ale vieții private și restrângeri ale drepturilor.

„Împreună cu STS, punem la punct o aplicație care să ne permită monitorizarea mișcărilor persoanelor aflate în izolare sau carantină, astfel încât să putem ști dacă se deplasează în afara locuinței. Un astfel de soft deja există și în alte țări și va ușura foarte mult misiunea poliției, jandarmeriei, DSP”, a spus, marți, premierul Ludovic Orban.

Dezbaterea privind supravegherea populației în masă în scopul prevenirii răspândirii pandemiei a stârnit polemici aprinse în întreaga lume occidentală, ținând cont de faptul că această metodă intruzivă ar putea încălca dreptul la viață privată al oamenilor. Israel, Iran, Coreea de Sud, China, Polonia folosesc, deja, aplicații pe telefoanele mobile pentru a monitoriza traseul și interacțiunile dintre oameni, iar cei care nu respectă regulile de carantinare să fie cât mai repede depistați.

Continuarea pe Libertatea

DE LA ACELAȘI AUTOR

USR Pascani, mesaj cu ocazia Zilei Unirii Principatelor

Organizația USR Pașcani a sărbătorit Ziua Unirii Principatelor Române....

Cum se aplică măsurile de plafonare și compensare pentru facturi

Guvernul a publicat vineri Ordonanța de urgență prin care...

VIDEO. Laboratorul care îi pregăteste pe oameni pentru a doua viață. Ce este și cum se face crioconservarea

Crioconservarea este o zonă experimentală de cercetare în care...