Slider

Maşinile grele, arătate cu degetul adesea pentru afectarea stratului de asfalt din cauza depăşirii gabaritului de greutate, vor fi cântărite prin sondaj, direct în trafic.

Aprobată în şedinţa Consiliului Judeţean din septembrie, achiziţionarea a două sisteme portabile de cântărire pe osie a fost lansată pe Serviciul Electronic de Achiziţie Publică. „Circulaţia pe drumurile judeţene a autovehiculelor de mare tonaj încărcate peste limita de portanţă a drumului public duce la deteriorarea platformei carosabile, necesitând costuri ridicate pentru întreţinerea acestora“, a fost motivaţia hotărârii CJ. „Dacă ar fi trei cântare, unul dintre ele va fi «rezervă» şi nimeni nu va şti unde se duce“, spunea atunci preşedintele Maricel Popa.

El a promis că achiziţionarea celui de-al treilea sistem va fi aprobată în şedinţa de luna aceasta. Preţul de pornire fixat de Direcţia Judeţeană de Administrare a Drumurilor şi Podurilor este 252.100 de lei. Ultima zi de depunere a ofertelor este 25 octombrie, iar criteriul de departajare va fi preţul cel mai scăzut. Vechile cântare ale Direcţiei Judeţene de Administrare a Drumurilor şi Podurilor (în număr de trei), achiziţionate cu şase ani în urmă din Franţa, n-au mai primit avizul metrologic la ultima verificare.

„Diferenţele de cântărire depăşeau marja permisă, ajungând chiar şi la o tonă. Singura soluţie era să le trimitem în Franţa pentru calibrare, însă costurile erau de aproximativ 15.000 de euro/cântar. Ele şi-au îndeplinit norma în cinci ani, timp în care au fost efectuate peste 1.000 de cântăriri, iar suma sancţiunilor administrate se ridică la 1,35 milioane de lei“, a explicat Ciprian Ciucan rostul achiziţiei. „Nu ne dorim să dăm amenzi, ci să disciplinăm participanţii la trafic. Altfel, ar trebui să asfaltăm în fiecare an“, a mai spus el în plenul CJ.

Sursa Ziarul de Iasi 

Slider