9.9 C
Paşcani
duminică, martie 26, 2023
Array

Stranierii sunt aşteptaţi să muncească acasă. În ce condiţii s-ar întoarce – VIDEO

Municipiul Paşcani arată ca un furnicar de câteva săptămâni de zile. Străzile şi parcările sunt din ce în ce mai aglomerate iar trotuarele, magazinele şi terasele pline de lume. Peste tot întâlneşti maşini străine, familii cu părinţi, bunici şi copii, multă culoare şi bucurie. Parcă ar fi o zonă turistică luată cu asalt de cei veniţi în vacanţă. În realitate, oraşul s-a trezit din nou la viaţă. S-au întors acasă stranierii, bărbaţii şi femeile plecaţi la muncă în străinătate. Au venit să îşi vadă familiile lăsate de nevoie în urmă, să cheltuie împreună cu cei dragi banii strânşi cu greu, cu muncă şi multe sacrificii departe de casă. Să îşi pregătească copiii pentru şcoală, să le cumpere de îmbrăcat sau chiar să investească într-o locuinţă.


Se bucură şi cei rămaşi acasă. Familiile că se reîntâlnesc cu cei dragi, cei care tranzacţionează case, apartamente şi terenuri, iar comercianții şi taximetriştii că le merg vânzările mai bine. De câţiva ani de zile, stranierii sunt aşteptaţi acasă şi de oamenii de afaceri, mai mici sau mai mari, care au nevoie de forţă de muncă calificată. Sunt disponibile câteva sute de locuri de muncă vacante cu studii medii dar şi superioare, unele plătite bine, altele nu, dar care sunt ocupate din ce în ce mai greu. BIT TV a încercat să afle de ce păşcănenii pleacă la muncă în străinătate , dacă şi în ce condiţii s-ar întoarce.

Luna august a devenit de câţiva ani, luna în care persoanele plecate la muncă în străinătate, se întorc acasă. În oraşul natal, la cei dragi. Păşcănenii care şi-au dorit un trai mai bun, pe meleaguri străine, au invadat oraşul de câteva săptămâni, fie că au venit în vacanţă, fie să îşi mai rezolve anumite treburi. Anglia, Spania, Italia, Danemarca sau Belgia sunt doar câteva dintre ţările în care ai noştrii şi-au căutat, majoritatea au şi găsit, o viaţă mai bună.

 

Florin are 27 de ani şi de circa doi ani lucrează printre străini, în construcţii. Câştigă 1.200 de euro pe lună.

Crede că viaţa de acolo are standarde mai bune decât în România. Însă, s-ar întoarce acasă. Vrea să strângă câţiva bănuţi, cât să se descurce să o ia de la zero, în oraşul lui natal.
Chiar dacă la momentul actual, în municipiul Paşcani, sunt peste 120 de locuri vacante, atât pentru studii medii, superioare sau chiar necalificaţi, tânărul nu ştie ce posibilităţi de angajare ar avea în oraş. Din lipsa din informare sau dezinteres.

 

Un alt tânăr, Alexandru, a plecat imediat ce a terminat liceul, la muncă în Danemarca. În urmă cu patru ani. I s-a ivit ocazia să facă un curs în ţara din Europa de Nord şi a plecat. Asta deoarece, spune el, în oraş nu a avut prea multe posibilităţi.

Este curier şi câştigă lunar circa 3.000 de euro. Are şi cheltuieli, la fel ca în România, însă îi mai şi rămân bani, cât să se descurce.

Şi el s-ar întoarce acasă, dar nu în următorii ani. Nu este mulțumit de salariile oferite aici şi nu are siguranţa unui loc de muncă stabil.

 

Şi Cornel este în aceeaşi situaţie. Are 28 de ani, şi de curând, a ales drumul străinătăţii, convins fiind că nu are de ales. Munceste în construcții, iar salariul este de circa 1.200-1.300 de euro pe lună.

Dacă şi-ar găsi un loc de muncă bine plătit, cu un program normal de muncă, Cornel s-ar angaja în Paşcani. Chiar dacă a terminat doar învăţământul obligatoriu, este interesat să urmeze şi cursuri de calificare profesională.

 

Ana-Maria are zece ani de când lucrează în străinătate. Zice ea, pentru un trai mai bun. A lucrat în ţară, însă salariul nu i-a ajuns pentru a acoperi toate cheltuielile.

 

 

Strânge bani pentru a-şi asigura în propria gospodărie confortul mult-dorit. Apoi, vrea să se întoarcă acasă.

A auzit de la rude şi prieteni că în Paşcani au apărut mai multe locuri de muncă, iar unele dintre ele, ar fi şi plătite bine.
Şi un alt domn crede că dacă s-ar întoarce în oraş, ar putea să câştige decent. Este mecanic, iar meseria este una bine plătită. Deocamdată, lucrează în ţări străine pentru că este stabilit acolo cu familia, însă în viitor, vrea să se întoarcă pe meleaguri natale. După ce, îşi asigura toate condiţiile acasă.

Sunt însă şi persoane care nu s-ar mai întoarce în Paşcani, convinşi fiind că lucrurile au rămas la fel ca în anii trecuţi. Multe dintre fabrici au dispărut, iar economia oraşului, spun ei, pare să nu îşi fi revenit.

Dar puţini ştiu însă că, Pașcaniul ar putea avea potenţial şi ar putea oferi celor care locuiesc aici, un viitor. Oferta locurilor de muncă a început să fie din ce în ce mai avantajoasă. Doar în această perioada sunt peste 120 de joburi disponibile, atât pentru necalificaţi, cât şi pentru cei cu studii superioare.

Se caută economişti, ingineri în diferite domenii, manageri de proiecte, dar şi electricieni, electromecanici sau vânzători.

De exemplu, la una dintre cele mai mari fabrici din Paşcani, Proinvest Group, ce se ocupă cu prelucrarea oţelului, sunt zeci de joburi disponibile, cu studii medii dar şi pentru cei cu studii superioare. Compania caută forjor, tratamentist, frezor, strungar, operator CNC, dar şi ingineri, economişti, specialişti achiziţii sau coordonator de comenzi.
Tot ce trebuie să facă cei interesti de un loc de muncă, aici, în locul în care s-au născut şi au crescut în Paşcani, este să îşi depună cv-ul la sediul societăţii de pe strada Grădiniţei, nr. 1.

Administraţia locală susţine că face eforturi pentru modernizarea Pașcaniului, tocmai pentru a fi mai atractiv celor care au plecat în străinătate. Atenţia se îndreaptă în principal asupra proiectelor de infrastructură, dar au fost aprobate şi o serie de măsuri pentru scăderea taxelor şi impozitelor. Doar încercând şi informându-se corect despre locurile de muncă din oraş, pot reuşi.

 

 

Pașcaniul începe să fie un oraş care ar avea ce să ofere, cu societăţi de renume, dar şi firme mai mici, care caută forţă de muncă. În timp ce sute de joburi rămân, luna de luna, neocupate, păşcănenii plecaţi sunt aşteptaţi acasă. Să o ia de la capăt, poate, pentru o viaţă mai bună!

 

Acest reportaj a fost realizat cu sprijinul societatii PROINVEST GROUP SRL Pascani!

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow