17.7 C
Paşcani
joi, martie 28, 2024

Stimulente salariale aprobate, în locul sporurilor tăiate

Veşti bune pentru câteva sute de salariaţi ai Spitalului de Urgenţe din Paşcani. Consiliul Local Paşcani a aprobat cererea conducerii unităţii medicale de a fi acordare stimulente salariale, infirmierilor şi asistenţilor medicali cărora le-au fost tăiate sporurile pentru zilele de weekend şi sărbătorile legale.

Sumele urmează să fie achitate în echivalent şi în compensare cu banii luati din salariile pentru luna ianuarie 2019. Plăţile se vor face, cel mai probabil la jumătatea lunii martie, odată cu salariile pentru luna februarie.

Managerul spitalului, prezent la şedinţă, a explicat că este o măsură compensatorie pentru cei care au sporurile tăiate, şi că situaţia va reintra în normal după luna aprilie când va fi încheiat noul contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, dacă veniturile vor fi mai mari.

Stimulentele vor fi acordată în echivalent cu sumele tăiate din salariu nu până la două salarii minime brute pe economie aşa cum a fost aprobată hotărârea. Asta deoarece bugetul spitalului ar trebui să fie mult mai mare.

Ele nu pot fi mai mari decât două salarii minim brute pe economie pentru fiecare persoană.
Doctorul Costică Panzaru a mai spus că este pentru prima dată în ultimii 12 ani de zile când spitalul din Paşcani are probleme financiare. El a explicat că s-a ajuns în acesta situaţie după majorarea salariilor la personalul medical, impusă de Guvern anul trecut. Excedentul bugetar înregistrat în anul 2017 a fost cheltuit pentru a achita drepturile medicilor noi dar şi a celor care îşi desfăşurau deja activitatea la Paşcani. În momentul de faţă fondul de salarii este de peste 90% din bugetul spitalului iar sporurile nu pot depăşi 30%.
Stimulentele vor fi acordate din veniturile proprii ale spitalului,  nu din bugetul local.

Explicatiile managerului nu au fost pe placul unor consilieri locali. Sorin Olariu, de la PMP,  a criticat că sporurile au fost tăiate în mod discriminatoriu, doar la o parte din salariaţi şi că anul trecut au fost angajaţi încă 10 medici,  fără să se ţină cont de posibilităţile financiare. Asta în condiţiile în care unitatea mai are nevoie de 116 infirmiere iar munca lor este acoperită de salariaţii cărora le-au fost tăiate sporurile.
Un alt consilier local, Marius Pintilie de la PNL a găsit de cuviinţă să politizeze acest subiect. El a criticat actuala guvernare pentru legislaţia privind majorarea salariilor în sistemul bugetar şi a spus că este nemulţumit deoarece în conducerea spitalului nu se afla nici un reprezentant al PNL. Din CA fac parte secretarul Primăriei Irina Jitaru în calitate de preşedinte, medicul Gheorghe Vârlan directorul economic al Primăriei, Angela Labontu şi doi reprezentanţi din partea CAS.

Menţionăm că atât managerul Costică Panzaru cât şi lidera de sindicat Mirela Ungureanu au anunţat că în următoarele zile vor avea loc discuţii şi negocieri privind modul cum vor fi acordate sporurile salariale în acest an. Dacă vor fi menţinute toate pretenţiile salariaţilor nu vor mai rămâne bani pentru funcţionare şi medicamente. Sindicaliştii au anunţat că sunt dispuşi să facă sacrificii dacă măsurile vor fi aplicate tuturor salariaţilor, nu doar unora, în mod discriminatoriu, şi doar după consultări.

Alte articole