25.2 C
Paşcani
sâmbătă, iulie 2, 2022
Array

STENOGRAME Omul de afaceri Gruia Stoica: „Ăla de la CFR e atât de dobitoc! Eu vă dau 3 milioane, dar nu le ceri o dată“

Omul de afaceri Gruia Stoica, proprietarul Grupului Feroviar Român (GFR), a fost adus joi în faţa instanţei Curţii de Apel cu propunerea de arestare preventivă. Acesta a fost reţinut miercuri pentru cumpărare de influenţă. În acelaşi caz, este cercetat şi avocatul Cătălin Boştină, dar şi directorul CFR Marfă, Dragoş Drăghici. Acesta din urmă se află în comă la Spitalul Elias.

UPDATE Potrivit informaţiilor obţinute de anchetatori, pe 22 ianuarie 2014, Gruia Stoica ar fi purtat mai multe discuţii cu avocatul Cătălin Boştină, în incinta unui restaurant din Bucureşti, „în cadrul cărora i-a trasat sarcini referitoare la modul de acţiune în vederea adjudecării la un preţ avantajos S.C. Grup Feroviar Român S.A. a contractului de transport de la nivelul S.C. C.E.O. S.A.”.
Iniţial, Stoica l-ar fi întrebat pe Boştină dacă mai este în relaţii bune cu fostul secretar de stat din Ministerul Transporturilor din 2013: „Zi-mi şi mie tu erai pe bune cu un secretar de stat de la Transporturi, Găurean”.
După ce avocatul i-a dat un răspuns afirmativ, Stoica a continuat, fiind interesat de „cât de bine îl mai struneşte pe directorul de la Transporturi, pe ăla mare”(referire la directorul general al C.F.R. Marfă – n.r.).
În interceptările anchetatorilor apare şi numele fostului ministru al Transporturilor Relu Fenechiu.
Gruia Stoica: Cine este mai influent acolo, Fenechiu sau Găurean?
Cătălin Boştină: Fenechiu nu mai are cum…
Gruia Stoica: Aşteptăm! Găurean era omul lui. Deci după ce… îţi spun exact, vreau să-ţi fac o propunere.
Cătălin Boştină: Da. Da.
Gruia Stoica: Propunerea este că a mai avut un contract.
Cătălin Boştină: Da
Gruia Stoica: Asta înseamnă …scurt….
Cătălin Boştină: Mă ocup ?!
Gruia Stoica: Da, dar nu trebuie să…., deci, trebuie să aflăm…ştii tu…
Ulterior, în prezenţa lui Gruia Stoica, Boştină l-a sunat pe Călin Bogdan Găurean pentru a stabili o întâlnire: „Să trăiţi! Când eraţi mare în funcţia asta, ne mai băgaţi şi pe noi în seamă, mai fumam o ţigară, mai alea, alea, alea… mă mai lăudam şi eu, uite, mă, am şi eu un prieten ministru. Mai putem să mai… ? Nici eu nu mi-am imaginat că se termină…Doamne fereşte…nu ne dorim asta. Păi, uite, nu ne-am mai văzut de mult şi mă gândeam că poate, uite, fumăm o ţigărică zilele astea. Azi, mâine, poimâine, când poţi tu! Mâine ţi-ar fi mai ok. Mâine, după trei? Păi…ne vedem la trei,? Gata, că stăm mai în linişte acolo, da? Gata, te pup, pa, pa, numai bine…pa, pa”.
După convorbirea telefonică, Stoica îl aduce în discuţie pe directorul general al CFR Marfă, Dragoş Drăghici şi îi spune lui Boştină că „Ăla de la CFR Marfă are atâta mândrie în (foloseşte cuvinte obscene) e atât de dobitoc, încât nu ştiu ce o să faci”.
Anchetatorii arată, în documentele trimise în instanţă, cum Stoica îi explică lui Boştină care era de fapt scopul intervenţiei sale pe lângă Găurean, respectiv licitaţia ce urma să fie organizată de Complexul Energetic Oltenia pe 29.01.2014 şi care a avea ca obiect „un transport mare de cărbune”:
Gruia Stoica: Da. E o licitaţie peste o săptămână.
Cătălin Boştină: Da.
Gruia Stoica: Marţi.
Cătălin Boştină: Da.
Gruia Stoica: Un transport mare de cărbune.
Cătălin Boştină: Da.
Gruia Stoica: Ca boul ăsta să vină…
Cătălin Boştină: Să ştim preţul…
Gruia Stoica: Preţul, să ştim tot, să trimită ăla acolo să trimită un om de-al meu şi să-şi vadă de treaba lui…la partea asta  suntem… şpăgile. Boştină nu te pune cu mine…cu  ăsta, că nu-i arde
Cătălin Boştină: Da. Gata.
Gruia Stoica: Marţi este licitaţia! Vezi prima data dacă Găurean, dacă e sub mâna lui. Vezi cine-l ia de urechi şi cine-l controlează pe el.
Cătălin Boştină: Am înţeles!
Gruia Stoica: Şi să îi facem rost!
Cătălin Boştină: Da. Gata! Da. Gata domne, vorbesc cu omul!
Gruia Stoica: Nu ştie ăsta adevăratele problemele CFR MARFA! Să vedem cine a câştigat, că asta se face o singură data! (neinteligibil, cei doi în acelaşi timp) S-o spună acolo, unii nu înţeleg… (limbaj trivial)…de prost ce e…
În cadrul aceleaşi discuţii, Gruia Stoica i-a spus lui Boştină că pentru „serviciile” sale va fi recompensat cu 3 milioane de euro, eşalonat câte un milion anual:
Gruia Stoica:Eu vă dau 3 milioane . Dar nu le ceri o dată. Ţi le dau anual 1 milion… 1 milion
Cătălin Boştină: Da.

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow