27.6 C
Paşcani
miercuri, august 17, 2022
Array

Statistică alarmantă: 1.300 de solicitări la Ambulanţă în numai două zile jumătate din 2017

- Advertisement -

Cele mai multe au fost pe fondul excesului de alcool sau alimentar, dar şi pe fondul agresiunilor iscate în zilele de sărbătoare.
Anul 2017 a început cu aglo­meraţie la Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) de la Spitalul „Sf. Spiridon“ şi cu peste 1.000 de solicitări prin apel telefonic la 112 la Serviciul de Ambulanţă Ju­deţean (SAJ) Iaşi. În fiecare zi din acest an, la UPU au ajuns aproximativ 200 de pacienţi, care au avut nevoie de asistenţă medicală, fie pe fondul consumului de al­cool, al exceselor alimentare, fie al agresiunilor iscate în zilele de sărbătoare. SAJ a funcţionat în noaptea dintre ani şi în zilele următoare la capacitate maximă, fiind înregistrate în total până ieri, 3 ianuarie, la amiază, 1.300 de solicitări, în special urgenţe chi­rur­gicale, dureri toracice, dureri abdominale, agresiuni sau stări de ebrietate. Numărul mare de solicitări a dus la existenţa mai multor cazuri în aşteptare, pentru care nu era disponibil niciun echipaj care să poată ajunge la faţa locului. „Din păcate, astfel de cazuri se întâmplă mereu, din cauza numărului mic de echipaje şi al numărului mare de solicitări. În mod normal, dacă este înregistrat un caz în aşteptare, atunci când unul dintre echipaje se elibe­rează, în funcţie de gradul de ur­genţă, acesta se trimite la faţa locului“, a precizat Nicolai Pra­lea, asistent medical principal şi purtător de cuvânt al SAJ.
Repre­zentanţii SAJ susţin că multe dintre solicitări nu necesită inter­venţia unui echipaj medical, ajungându-se în situaţia de a aloca resurse la un caz care nu re­prezintă o urgenţă. „Este nevoie ca numărul echipajelor să fie dublat, însă avem nevoie şi din partea populaţiei de înţelegere, să sune atunci când este neapărată nevoie şi să folosească şi alte sisteme de acordare a asistenţei medicale, cum ar fi medicul de familie sau ambulatoriul“, a completat purtătorul de cuvânt al SAJ.

Continuare pe Ziarul de Iasi

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow