23 C
Paşcani
marți, octombrie 3, 2023
Array

Statia de epurare din Cristesti a fost pusa in functiune. Localnicii se pot bransa de reteaua de canalizare

Vesti bune pentru locuitorii din comuna Cristesti. De zilele urmatoare, reteaua de canalizare, care trece prin cele doua sate va fi pusa in functiune. Circa 1.000 de gospodarii pot beneficia de aceasta utilitate, mult asteptata in comunitate. Investitia a fost realizata cu fonduri de la Banca Mondiala, Ministerul Mediului si o cofinantare de la bugetul local.

Comuna Cristesti va avea in curand, toate utilitatile publice necesare pentru confortul satenilor: apa curenta, retea de canalizare si gaz metan. Asta deoarece, incepand de zilele urmatoare, va fi pusa in functiune statia de epurare amplasata pe Lunca Moldovei, langa paraul Caramizii. Astazi, reprezentantii autoritatii publice locale, a celor de la societatea APAVITAL Iasi si mai multi specialisti au fost in teren pentru probe.

Initial, s-a vrut pornirea statiei in cursul zilei de astazi, insa din cauza unor mici defectiuni, s-a amanat pentru zilele urmatoare. Statia de epurare are doua module de ultima generatie, care vor fi pornite pe rand, in functie de numarul abonatilor.

Deocamdata, sunt doar 30 de case bransate la reteaua de canalizare, intinsa pe 16 km in Cristesti si Homita. Insa, la primarie, sunt in asteptare aproape 1.000 de cereri din partea localnicilor pentru aceasta utilitate, potrivit celor spuse de edilul comunei, Constantin Bolohan.

Investitia a costat circa 6.500.000 de lei, iar banii sunt de la Banca Mondiala si Ministerului Mediului, cu o cofinantare de 5% de la bugetul local al comunei. Lucrarile au inceput in 2012 si au fost finalizate trei ani mai tarziu.

Primarul, Constantin Bolohan, a precizat ca se fac demersuri pentru extinderea retelei de canalizare, pentru ca toti locuitorii sa beneficieze de aceasta utilitate. La inceputul anului, a fost depus la Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale, un proiect cu o valoare de 1.500.000 de euro.
Daca va primi finantare si se vor face lucrarile, aproape 90% din gospodariile din comuna vor avea canalizare.

Alte articole