10.2 C
Paşcani
miercuri, martie 22, 2023
Array

Ştampilele nu mai sunt obligatorii. Este valabilă doar semnătura

Obligativitatea ştampilei pentru firme va fi eliminată de la 1 iulie, potrivit promisiunilor primite de oamenii de afaceri de la ministrul Finanţelor, România fiind depăşită la acest capitol de Republica Moldova, care a implementat deja măsură, însă trebuie scoasă din toată legislaţie secundară. În multe ţări ale Uniunii Europene oamenii nu ştiu ce este o ştampila, datorită faptului că această nu mai este de mult timp utilizată.

stampila

Aşadar, de la 1 iulie ştampilele nu vor mai fi obligatorii pe documentele oficiale. Rămân însă valabile cele personalizate.

Semnătură va fi suficientă pe orice hârtie emisă de o firma. Oamenii de afaceri spun că dispariţia ştampilei înseamnă debirocratizare şi va simplifică tranzacţiile. Sunt bănci care nu mai folosesc de vreo câţiva ani ştampile.

Dispariţia ştampilelor nu va duce la moartea unor firme care se ocupă de comercializarea lor, pentru că mulţi s-au adaptat.

„Ştampila dispărea din Codul fiscal, dar trebuie o reglemetare pentru a dispărea din toată legislaţia. Nu ştiu dacă ne putem imagina o Românie fără ştampila, dar de 3 luni, Republica Moldova ne-a luat-o înainte şi au eliminat ştampila. În UE cred că mai sunt două ţări care mai au ştampile: noi şi Bulgaria”, a spus Florin Jianu, preşedinte al Patronatului Tinerilor Întreprinzători

Ştampila a apărut în secolul 20, fiind sora mai mare a sigiliului. Scopul ei era acelaşi, să ofere autenticitate unui document. În secolul digitalizării, ştampila este un simbol al birocratizării.

Republica Moldova a renunţat deja la ştampila în urmă cu trei luni.

În Europa, doar ţară noastră şi Bulgaria mai foloseşte acest tip de parafa.

Materialul video in cadrul buletinului de stiri INFOBIT.

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow