23 C
Paşcani
marți, octombrie 3, 2023
Array

Sprijin pentru legumicultorii şi fermierii din preajma Pascaniului

Ajutor pentru fermierii din comunele din preajma Pascaniului. Mai mulţi specialişti de la Direcţia Agricolă Judeţeană Iaşi merg pe teren şi îi informează despre modalităţile de obţinere a fondurilor europene sau a ajutoarelor de minimis. Astăzi a fost rândul celor din Ruginoasa, iar şedinţa a avut loc la sediul Primăriei.

Se caută şi se sprijină producţia de roşii gustoase. Fermierii din comuna Ruginoasa au participat astăzi la o şedinţa cu reprezentanţii Direcţiei Agricole Judeţeană Iaşi, pentru a afla despre ajutorul de minimis pentru cultură de tomate în solarii.

Se acordă subvenţii de 3.000 de euro/an, pentru cei care au suprafeţe cultivate de 1000 mp şi să vândă două tone de roşii pe an.

Domnul Atomei este unul dintre legumicultorii direct interesaţi de această întâlnire. A pornit în 2007 o mică afacere cu fonduri proprii şi a reuşit să acceseze fonduri europene pe măsură 141. A primit 7.500 euro, pe o perioada de cinci ani, iar acum speră să poate accesa în continuare diferite proiecte. Cu muncă şi sacrificii, afacerea îi merge bine.

În cadrul întâlnirii de astăzi, s-a discutat şi despre alte ajutoare. Au fost prezenţi şi crescători de animale sau reprezentanţi ai asociaţiilor agricole care muncesc pământurile din primăvară şi până în iarnă.

Viceprimarul comunei, Ionuţ Pristavita, lucrează 600 de hectare cu şapte culturi prin rotaţie, printre care grâu, porumb, floarea soarelui sau soia. Are accesate trei proiecte europene, dintre care unul de circa 500.000 de euro pentru achiziţia de utilaje.

Domnul Condrea creşte animale. Are 20 de tauri şi 5 vaci cu lapte, iar produsele obţinute le valorifica prin pieţe şi la abatoare. Nu a reuşit însă până acum să obţină fonduri europene, ci doar subvenţii, dar speră că în viitor să se extindă.

Menţionăm că reprezentanţii de la Direcţia pentru Agricultură Iaşi merg periodic prin toate comunele din judeţ pentru a discuta cu fermierii. Îi informează pentru obţinerea fondurilor europene necesare pentru dezvoltare, pentru accesarea ajutoarelor de minimis sau orice altă noutate de folos.

Alte articole