2.7 C
Paşcani
joi, noiembrie 30, 2023

Spitalul de Urgenţă Paşcani nu va trata bolnavi cu coronavirus, deocamdată

Veşti bune pentru păşcăneni. Spitalul de Urgenţă din municipiu nu va deveni, deocamdată, suport pentru tratarea bolnavilor infectaţi cu noul coronavirus. Unitatea medicală nu fi trecută în listă care urmează să fie publicată în Monitorul Oficial după ce managerul spitalului şi Direcţia de Sănătate Publica au informat că există riscuri majore de contaminare a pacienţilor internaţi în secţia de îngrijiri paliative.

De asemenea în cursul zilei de duminică primarul Dumitru Pantazi a avut o convorbire telefonică cu ministrul sănătăţii, Nelu Tătaru, pe aceeaşi temă.

Decizia ar putea fi schimbată, în cazul în care situaţia epidemiologică din România s-ar înrăutăţi iar numărul cazurilor de bolnavi cu COVID -19 ar creşte semnificativ aşa încât să fie necesar să fie folosite toate resursele medicale.

Într-un astfel de scenariu, destul de probabil, primarul Pantazi a propus să fie folosit pentru tratarea pacienţilor infectaţi Spitalul CF Paşcani, iar acolo să fie aduse echipamentele şi cadrele medicale necesare.
De cealaltă parte directorul spitalului aflat în subordinea Ministerului Transportului a precizat pentru BIT TV ca unitatea medicală nu este pregătită pentru astfel de intervenţii. Are în dotare doar un aparat de ventilaţie mecanică care nu a fost folosit de un an de zile.

Nu îmbolnăviți Pașcaniul!

Menţionăm că săptămâna trecută primarul Dumitru Pantazi a solicitat organelor abilitate, prin intermediul unui comunicat de presă să nu îmbolnăvească Pascaniul prin aducerea de pacienti cu coronavirus într-un spital care nu este pregăti să facă unei astfel de situaţii.

„DSP a propus, din birou, intrarea Pașcaniului în linia întâi a luptei cu epidemia de coronavirus.
Spitalul Municipal Paşcani nu a primit însă niciun fel de ajutor guvernamental pentru a putea gestiona situația.
Pașcaniul este trimis în luptă cu mâinile goale. Ministerul Sănătății și Direcția Județeană de Sănătate Publică au propus Spitalul Municipal Pașcani între unitățile medicale care vor prelua bolnavi infectaţi de coronavirus.
Decizia a fost luată fără nicio consultare a autorităților publice, fără nicio analiză a dotării spitalului cu echipamentele și aparatură necesară și fără a se lua în calcul posibilele consecințe ale acestei hotărâri. Starea de urgență aflată în vigoare pe teritoriul țării nu poate justifica în niciun fel luarea unor decizii hazardate, fără consultarea autorităților administrative și sanitare ale Pașcaniului și fără o informare pe teren asupra condițiilor existente pe plan local.
Spitalului Municipal Pașcani acoperă toate necesitățile sanitare ale unei populații cu o medie de vârstă ridicată și cu patologii specifice cum este secţia de îngrijiri paleative cu un număr de 50 paturi, cu un grad de ocupare de 100% şi cu pacienţi aflaţi pe liste de aşteptare.
Totodată, transferul la Pașcani a unor pacienți din alte spitale, fără a fi măcar testați în prealabil va avea drept consecință extrem de probabilă, extinderea epidemiei și afectarea directă a sănătății publice din municipiu, cu consecinţe deosebit de grave.
Nu vreau să fiu înțeles greșit. Nu dorim să abandonăm bolnavii infectaţi de coronavirus. Dar nu pot să nu mă gândesc la situația pășcănenilor, pe drept cuvânt îngrijorați de evoluția epidemiologică dacă se pune în aplicare propunerea de introducere a orașului în prima linie a luptei cu epidemia. Spitalul Municipal din Pașcani nu s-a aflat pe lista inițială a unităților medicale angajate în această bătălie. Nu a primit niciun fel de sprijin, în echipamente, medicamente și expertiză, din partea Ministerului Sănătății și nu are dotarea şi resursele umane necesare.”

USR Pascani: Pantazi, lipsa de salidaritate si mila crestina!

Mesajul primarului a fost criticat de unele formaţiuni politice din Paşcani. Reprezentaţii URS l-au acuzat pe Dumitru Pantazi de lipsa de empatie, solidaritate şi mila creştină.
„… Unde ar trebui internați bolnavii din Suceava rămași fără medici? În locul lor, mâine putem fi noi, părinții noștri, copiii sau bunicii noștri. Suntem în Postul Paștelui iar valorile creștine par a fi uitate de cel care conduce acest oraș. USR Pașcani consideră că în aceste momente grele trebuie să îi sprijinim și să fim alături de toți semenii noștri aflați în suferință.” Se arăta într-un comunicat pe Facebook.

De asemenea liberalii păşcăneni au precizat tot într-un mesaj public ca „nimeni nu-și dorește să pună Spitalul Municipal de Urgență Pașcani în prima linie a luptei, fără dotările necesare” şi a criticat intervenţiile de până acum ale administratiei locale.
Întrebat de BIT TV care este poziţia PNL Paşcani fata de propunerea Direcţiei de Sănătate Publica Iaşi ca spitalul din Paşcani să devină unitate suport pentru tratarea bolnavilor de coronavirus, liderul organizaţiei, Marius Pintilie a refuzat să răspundă.

Alte articole