15.8 C
Paşcani
vineri, iunie 9, 2023
Array

Spectacole de colinde la Targu Frumos

Odata cu venirea zapezii, au inceput si spectacolele de colinde care vestesc nasterea Domnului si raspandesc Magia Craciunului. Institutiile culturale dar si cele din invatamant din orasul Targu Frumos pregatesc pentru targoveti mai multe programe cu cantece de Craciun.
In acest sens, duminica, 16 decembrie 2012, incepand cu ora 13:00, formatia Carisma vor interpreta colinde pe scena din sediul Comunitatilor Rusilor-Lipoveni. In aceeasi zi, un localnic, Valentin Talpalaru, va face o lansare de carte intitulata “ Povestiri de pe Maicuta”, in care sunt relatate mai multe istorisiri de pe strada Maicuta din Targu-Frumos, locul unde a copilarit. La recenzie vor fi invitati Horia Zilieru, Emilian Marcu si Cassian Maria Spiridon.

Peste doar cateva zile, pe 19 decembrie 2012, Casa de Cultura Targu Frumos in parteneriat cu Liceul Ion Neculce vor prezenta “Magia Craciunului”, un spectacol caritabil cu cele mai frumoase colinde. Elevii vor fi coordonati de profesorii Sofica Vana, Oana Pricop si Corina Alexa. Intrarea se va face cu bilete iar veniturile incasate vor fi donate catre batranii si persoanele defavorizate din oras.
Cel care va incheia sirul evenimentelor de Craciun pentru targoveti si va face deschiderea catre adevaratul colind de la casele oamenilor va fi spectacolul “Feerie de Craciun”. Mai multi copii de la Liceul Tehnologic Special Trinitas vor canta pe scena Casei de Cultura cantece pentru marea sarbatoare.

Inca din cele mai vechi timpuri colindatorii se adunau in seara de 24 decembrie si plecau pe la case, in cete bine randuite. Fiecare grup isi alege un conducator numit de obicei „vataf” sau „jude”. Colindatorilor propriu-zisi li se alatura cativa flacai cu sarcina sa poarte, in saci si traiste, darurile primite.Pe vremuri, fiecare ceata putea sa ia la colindat numai o anumita parte a satului, avand grija sa nu patrunda in zona ce se cuvenea alteia.
Odata intrati in curtea casei, colindatorii isi deapana repertoriul inaintea membrilor casei, adunati in prag.Cantecele sunt intotdeauna insotite de dansuri.Dupa ce cantecele si dansurile din fata casei s-au terminat, gazda isi invita colindatorii in casa.

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow