Spectacol de Dragobete la Pașcani

Slider

Spectacol de Dragobete la Pașcani

E luna iubirii și merită sărbătorită dragostea. Însă ce spuneți să aflăm cum era odată marcată ziua de Dragobete prin cântece și joc. Ei bine, la Casa de Cultură “Mihail Sadoveanu” din Pașcani, va avea loc un eveniment de acest gen, cu intrare liberă. Spectacolul este stabilit pentru astăzi.

Încă o zi a iubirii este sărbătorită în această lună. Pe 24 când se marchează din strămoși sărbătoarea iubirii, Drgobetele. Astfel, vineri pe 23 februarie începând de la ora 17:30 în sala de spectacle de la Casa de cultură va începe acțiunea denumită tradiționalism în sărbătorile românilor.

“Pe data de 23 februarie 2018 începând cu ora 17.30 vom sărbători Dragobetele. Spectacolul are loc în sala de spectacole. Anul acesta vor prezenta tradiții din zona Lunca Pașcani Grupul folcloric ,,Datina” coordonat de prof. Eugenia și Victor Vârlan.  Conducerea muzicală Aurica Tigâță. Intrarea este liberă.” a precizat Daniela Calistru, directorul instituției gazde.

Ziua lui Dragobete, zeul tinereţii, al veseliei şi al iubirii are origini străvechi. Dragobete este un personaj preluat de la vechii daci şi transformat ulterior într-un protector al tinerilor şi patron al iubirii. Urmând firul anumitor legende populare, se pare că Dragobete (numit şi “Cap de primăvară”, “Năvalnicul” sau “Logodnicul Păsărilor”) nu era nimeni altul decât fiul babei Dochia, un flăcău extrem de chipeş şi iubăreţ, care seducea femeile ce îi ieşeau în cale. Dragobete a rămas însă până în ziua de astăzi ca simbolul suprem al dragostei autohtone.

Slider