17.7 C
Paşcani
duminică, august 14, 2022
Array

Spectacol de datini și obiceiuri în loc de bătaia tradițională, la Ruginoasa

Spectacol de datini și obiceiuri în loc de bătaia tradițională, la Ruginoasa

Binecunoscuta tradiție a bătăii cu bâte de la Ruginoasa va fi înlocuită cu tradiții străvechi de jocuri ale berbecilor, nunților tradiționale și de diferite benzi de Anul Nou.  Primarul Dănuț Nechifor alături de administrația locală vrea să aducă în atenția oamenilor, tradițiile care fac cinste comunei. Este pus în joc și un premiu în bani, iar evenimentul se va desfășura și cu ajutorul Consiliul Județean Iași. 

Gata cu bătaia de la Ruginoasa ce are loc în dimineața zilei de 31 decembrie. Administrația locală din comună împreună cu reprezentanții Consiliului Județean Iași vor să organizeze un Festival de Datini și Obiceiuri cu cele mai frumoase tradiții de Anul Nou, uitate în ultimii ani.

Acest proiect se dorește pentru încurajarea tinerilor să readucă în actualitate ceea ce făceau bunicii lor și ca datinile de la sate să nu piară.

Primul pas a fost deja făcut. S-a luat legătura cu tinerii din comună pentru a participa și să facă parte din prima ediție a Festivalului. De la majoritatea, răspunsul a fost afirmativ, mai ales că recuzita va fi cumpărată din banii administrației locale și că la final, participanții vor fi premiați în bani.

Dat fiind că foarte multă lume este obișnuită cu “bătaia de la Ruginoasa” în zilele următoare liderii celor două cete, administrația locală, jandarmeria, poliția și reprezentanții autorităților județene se vor întâlni pentru a se stabili regulile întâlnirii de pe 31 decembrie, dimineața.

Menționăm că în 2007, bătaia de la Ruginoasa a adus 6 dosare penale şi 20 de amenzi. În 2011, patru persoane au ajuns la spital, iar un tânăr a rămas paralizat.

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow