More

  Spectacol cu traditii lipovenesti la Casa de Cultura

  Array

  Spectacol deosebit in aceasta dimineata la Casa de Cultura Municipala Pascani. In cadrul unui proiect, “Traim impreuna. Sa ne cunoastem mai bine”, ajuns la editia a III-a, mai multi elevi rusi-lipoveni, din comuna Stolniceni-Prajescu, impreuna cu elevii de la Liceul Teoretic Miron Costin si-au prezentat portul si traditiile prin dans, muzica si poezie.
  Astfel, elevii de la Liceul Tehnologic Stolniceni-Prajescu, structura Bratesti, s-au imbracat in portul lor traditional, format din piesa de baza a costumului femeiesc, fusta, ce poarta denumirea de iubca, sau sarafanul, larg si lung pana la glezne. Baietii au purtat camasi fara guler, peste pantaloni si legate la mijoc cu brau de lana. Au cantat in limba rusa si au dansat jocuri specifice comunitatii lor, aratand tuturor spectatorilor ce inseamna traditia lor.

  Nici elevii de la Liceul Miron Costin nu s-au lasat mai prejos. Iasmina Mancas a demonstrat ca este foarte talentata la dans modern, iar formatia de majorete a smuls ropote de aplauze prin miscarile profesioniste.

  Cele doua persoane care au initiat proiectului sunt Marinela Sorohan, profesor la Liceul Miron Costin si Iuliana Albu, la Scoala Bratesti.

  Mentionam ca aceeasi tema a fost prezentata si in pragul sarbatorilor de iarna, cand elevii au mers la bisericile pe stil vechi pentru a cunoaste obiceiurile rusilor-lipoveni.

  loading...

  Ce părere ai?

  Related Articles

  COD GALBEN de caniculă și vânt în cinci județe din Moldova

  Interval de valabilitate: 07 și 08 august; Fenomene vizate: caniculă, intensificări ale vântului; Zone afectate: conform textului și hărții Pe arii extinse în regiunile sudice și estice...

  60% dintre ieşenii pozitivi au fost recent pe Litoral. Familii întregi, internate în spital

  Cifre de-a dreptul alarmante obţinute de Ziarul de Iaşi de la autorităţile medicale care se ocupă de pandemie. Spun acestea că, în ultima perioadă,...

  Record de decese și de cazuri noi de COVID-19, în ultimele 24 de ore

  În ultimele 24 de ore au fost 1.378 de cazuri noi de COVID-19, din 23.956 de teste efectuate. Este cel mai mare număr de...

  Opinii