More

  Spectacol cu traditii lipovenesti la Casa de Cultura

  Array

  Spectacol deosebit in aceasta dimineata la Casa de Cultura Municipala Pascani. In cadrul unui proiect, “Traim impreuna. Sa ne cunoastem mai bine”, ajuns la editia a III-a, mai multi elevi rusi-lipoveni, din comuna Stolniceni-Prajescu, impreuna cu elevii de la Liceul Teoretic Miron Costin si-au prezentat portul si traditiile prin dans, muzica si poezie.
  Astfel, elevii de la Liceul Tehnologic Stolniceni-Prajescu, structura Bratesti, s-au imbracat in portul lor traditional, format din piesa de baza a costumului femeiesc, fusta, ce poarta denumirea de iubca, sau sarafanul, larg si lung pana la glezne. Baietii au purtat camasi fara guler, peste pantaloni si legate la mijoc cu brau de lana. Au cantat in limba rusa si au dansat jocuri specifice comunitatii lor, aratand tuturor spectatorilor ce inseamna traditia lor.

  Nici elevii de la Liceul Miron Costin nu s-au lasat mai prejos. Iasmina Mancas a demonstrat ca este foarte talentata la dans modern, iar formatia de majorete a smuls ropote de aplauze prin miscarile profesioniste.

  Cele doua persoane care au initiat proiectului sunt Marinela Sorohan, profesor la Liceul Miron Costin si Iuliana Albu, la Scoala Bratesti.

  Mentionam ca aceeasi tema a fost prezentata si in pragul sarbatorilor de iarna, cand elevii au mers la bisericile pe stil vechi pentru a cunoaste obiceiurile rusilor-lipoveni.

  Ce părere ai?

  Related Articles

  Peste un milion de teste rapide Covid-19 vor ajunge în școli. Peste 4.000 au fost făcute până acum

  4.375 de teste au fost folosite până în prezent în şcoli, 92% dintre acestea având rezultat negativ, a anunţat Ministerul Sănătăţii, vineri, într-un comunicat...

  În martie începe recensământul de probă al populației. Amenzi pentru românii care refuză să participe

  În martie, începe recensământul de probă al populației. Noutatea este că cei selectați vor avea posibilitatea să completeze singuri, on-line, formularul cu întrebări.   Există desigur...

  Elevii de la ,,Miron Costin” premiați la Concursul Internațional Pro-Lectura

  C.P. La inițiativa Asociației Generale a Învățătorilor din Republica Moldova, semestrul al II-lea a debutat sub semnul competitivității, Concursul Internațional Pro Lectura aliniind la...

  INFOBIT - STIRILE ZILEI

  PULSUL ZILEI

  Înapoi
  Discuta pe Facebook
  Discuta pe Whatsapp