11.9 C
Paşcani
vineri, martie 29, 2024

Sorin Nacuta, deputat PNL: 15 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană

Am participat miercuri, 2 februarie, la Ședinţa solemnă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, consacrată aniversării a 15 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană.
Imnul național și imnul Uniunii Europene au deschis această ședință, iar discursul Ministrului pentru Europa şi afaceri externe al Franţei, dl. Jean-Yves Le Drian a făcut referire la avantajele unei Europe unite și provocările actuale privind securitatea frontierelor Uniunii.

Aderarea României la Uniunea Europeană a reprezentat unul dintre principalele obiective de politică externă ale statului român după 1990. A fost o asumare la nivel de instituții publice centrale și a decidenților politici, fiind deopotrivă un efort colectiv al tuturor românilor.
După 16 ani de luat decizii și măsuri importante pentru a îndeplini condițiile de aderare, în decembrie 2006, Consiliul European de la Bruxelles a confirmat aderarea României şi a Bulgariei la Uniunea Europeană, pentru data de 1 ianuarie 2007.
După primirea în Uniunea Europenă, România are reprezentanţi în toate instituţiile europene, cetăţenii români beneficiază de drepturile conferite de cetăţenia europeană. Limba română a devenit una dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene, toate documentele comunitare fiind traduse şi în limba română.
România se bucură și de reprezentare legislativă datorită prezenței celor 33 de europarlamentari în Parlamentul European.
În cadrul instituţiilor comunitare România este reprezentată de:
• un judecător la Curtea de Justiţie a Comunităţilor Europene;
• un membru în Curtea de Conturi;
• 15 membri în Comitetul Economic şi Social;
• 15 membri în Comitetul Regiunilor.
De asemenea, Banca Naţională a României face parte din Sistemul European al

România a beneficiat și beneficiază de investiții, de fonduri europene care ajută la dezvoltarea economică, dezvoltarea infrastructurii și la creșterea nivelului de trai al tuturor românilor.
În momentul de față, țara noastă beneficiază de un buget substanțial din PNRR și din Programele Operaționale 2021-2027, în valoare de aproximativ 75 de miliarde de euro.
PNRR prevede investiții de peste 29 miliarde de euro, dintre care 14,2 miliarde de euro sub formă de granturi și 14,9 miliarde de euro sub formă de împrumuturi avantajoase.
De asemenea, Programele Operaționale au o valoare de 46 miliarde de euro.
România, ca stat membru al Uniunii Europene, a trebuit să se reformeze continuu și să-și consolideze democrația. Și Planul Național de Redresare și Reziliență conține 64 de reforme, structurate în jurul a șase piloni și a cincisprezece componente.

Odată cu aderarea la Uniunea Europeană România a beneficiat de trei mari avantaje, care au schimbat radical nivelul de trai, infrastructura și economia: libera circulație a persoanelor, libera circulație a mărfurilor și libera circulație a capitalului.
Astăzi, România este pe primul loc în Uniunea Europeană la veniturile trimise în țară, la familii, de către cetățenii care lucrează în alte state. Banii trimiși în țară de cei 3,6 milioane de români care locuiesc și lucrează oficial în străinătate au ajuns la 3,4 miliarde de euro.
Românii sunt tratați ca cetățeni ai UE, în ceea ce privește încadrarea în muncă, securitatea socială și impozitarea și pot circula liber în scop profesional, personal, pentru recreere, doar cu buletinul, fără pașaport.
Uniunea Europeană a facilitat deschiderea piețelor de mărfuri și facilitarea exporturilor de mărfuri românești, fără taxe comunitare. Este la fel de importat să importăm, cât și să exportăm, să nu avem bariere în acest sens.
Tinerii din România pot merge pentru a studia în străinătate. atât prin programe educaționale, cât și pe cont propriu.
România contribuie direct la conturarea politicilor europene și a viitorului Uniunii.

Cum ar fi arătat astăzi România în afara Uniunii Europene și în afara spațiului Nord Atlantic?
Sunt voci care critică statutul României de membră al UE, sau care stimulează atitudinile eurosceptice, afectând unitatea şi stabilitatea şi interesele strategice ale României, mai ales în aceste momente tensionate la granițele Uniunii.

Viitorul României este și trebuie să fie legat de viitorul Uniunii Europene!

NĂCUȚĂ Sorin
DEPUTAT PNL Iași

Alte articole