9.1 C
Paşcani
duminică, noiembrie 28, 2021

Sorin Nacuta, demersuri pentru deblocarea proiectului de extindere a retelelor de gaze naturale

O intenție bună, dar nefundamentată a dus la un blocaj în procesul de extindere a rețelelor de gaze naturale și a celor de energie electrică.
Prin modificarea din 2020 a Legii nr.123/2012 a energiei electrice și a gazelor naturale și prin emiterea Ordinului ANRE 178/2020 pentru aprobarea Regulamentului privind racordarea la sistemul de distribuție a gazelor naturale, operatorii sistemelor de distribuție sunt obligați să suporte costul lucrărilor de extindere și a branșamentelor la consumatorii finali.
Doar că acești operatori au libertatea să analizeze dacă aceste extinderi sunt justificate economic și le pot face doar dacă au și banii necesari pentru investiții.
Astfel, chiar dacă unele primării au banii necesari pentru aceste extinderi, nu pot angaja investiția, pentru că nu le permite legea, iar varianta cu decontarea ulterioară a cheltuielilor de către operatori nu este legală și nici funcțională.
În astfel de situație se află și municipiul Pașcani, care după ce a investit în toamna anului trecut într-un proiect de extindere a rețelelor de gaze naturale, fără ca operatorul DELGAZ GRID să semneze contractul de racordare la sistemul de distribuție, întâmpină dificultăți în recepția și punerea în funcțiune a investiției. Motivul este blocajul produs de modificările legislative și atitudinea operatorului rețelelor de gaze.
Studiind subiectul am aflat că sunt foarte multe localități în aceeași situație, unele care au investit și nu pot recepționa lucrările, altele care doresc să investească dar nu au cadrul legal și nu găsesc înțelegere din partea operatorului rețelelor, pentru ași asuma aceste extinderi într-un termen rezonabil.
În dorința de a rezolva problema cu recepționarea și punerea în funcțiune a extinderii rețelelor de gaze din Municipiul Pașcani, am fost astăzi la ANRE (Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei), împreună cu Lucian Rusu, prim-vicepreședintele PNL Iași, responsabilul cu domeniul energetic, unde am purtat discuții cu președintele instituției, dl.Dumitru Chiriță.
Am prezentat situația reală a proiectului de investiție, i-am înaintat o adresă oficială din partea Primăriei Pașcani și am căutat împreună o rezolvare urgentă.
Adresa a fost transmisă și d-lui director al DELGAZ GRID și s-a stabilit o întâlnire comună, pentru acest subiect.
Ca parlamentar am discutat aceste probleme și cu Ministrul Energiei, dl. Virgil Popescu și a fost de acord că Legea energiei electrice și a gazelor naturale trebuie urgent modificată și completată, pentru a elimina aceste blocaje.
Sorin Nacuta, deputat PNL

DE LA ACELAȘI AUTOR

Gemuri și dulcețuri pentru iarnă – 10 rețete

Ne apropiem cu pași repezi de iarnă, așa că este timpul ideal pentru a face gemuri și...

Într-un sat din India fiecare nume e un cântec unic. Cum primesc sătenii melodia care îi va însoți toată viața

Într-un sat îndepărtat din Meghalaya, locuitorii au trei nume: un nume obișnuit, o melodie distinctă și o...

Ana Maria Popescu a fost declarată cea mai bună spadasină a lumii pentru a 5-a oară

Federația Internațională de Scrimă a desemnat-o pe Ana Maria Popescu cea mai bună spadasină a lumii. „Medalia olimpică...

Seful Inspectoratului de Politie Iasi, Costel Gîtlan, a fost înaintat la gradul de chestor de poliţie

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a semnat decretul prezidențial privind înaintarea în gradul profesional de chestor de politie...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI