După ce regia păşcăneană de termoficare a intrat în insolventa şi a reziliat contractele cu abonaţii, pe motiv că nu mai poate furniza căldură şi apă caldă, locatarii care erau la sistemul centralizat au început să îşi pună centrale de apartament. Au apărut însă probleme acolo unde reţelele de gaze nu au ajuns până la limita de proprietate a blocurilor, deci nu pot fi făcute bransamentele individuale la gaz. Un exemplu elocvent este fostul cămin de nefamilişti din zona Scudas unde trăiesc zeci de familii cu posibilităţi materiale modeste.
Ei nu pot să îşi monteze centrale pentru că nu au reţea de gaze naturale, conducta fiind la o distanţă de zeci de metri. Din acest motiv locatarii spun că îşi vor pune sobe pe lemne pentru a avea cu ce să se încălzească la iarnă.

Reprezentanţii administratiei locale spun că problema poate fi rezolvată în câteva luni de zile. Se intenţionează extinderea reţelelor de gaz în acesta zonă, de către municipalitate, cu bani de la bugetul local. Pentru asta este nevoie de o cerere semnată de locatarii care să fie depusă la registratură Primăriei, spune purtătorul de cuvânt al instituţiei.

Chiar dacă va fi extinsă conducta de gaz, problema nu va fi rezolvată în totalitate. Majoritatea dintre cei care locuiesc efectiv acolo susţin că nu au bani pentru montarea de centrale de apartament şi că traiesc din ajutoare sociale.

Probleme sunt şi la alte cămine din oraş. De exemplu la cel din zona Vale, care a aparţinut Remar-ului doar câteva familii au centrale pe gaz. Ceilalţi, foşti abonaţi ai regiei păşcănene de termoficare, caută soluţii până la venirea iernii. Mulţi spun că nu au bani pentru investiţii şi că se vor încălzi la sobe cu lemne sau calorifere electrice. Aici majoritatea camerelor nu sunt locuite, proprietarii fiind plecaţi în străinătate.

Şi la fostele cămine Integrată se caută soluţii pentru încălzire. Unii dintre locatari şi-au pus deja centrale sau au făcut demersuri în acest sens. Alţii spune că nu au bani şi aşteaptă ajutorul administratiei locale. Pentru mulţi dintre ei soluţia de avarie este încălzirea electrică.

Menţionăm că Primăria Paşcani pregăteşte un proiect de hotărâre în vederea acordării de ajutoare sociale familiilor cu probleme materiale, pentru achiziţionarea de centrale de apartament. Dezbaterile pe acesta tema ar urma să aibă loc în şedinţa de la sfârşitul acestei luni. Conform unor surse neoficiale ar urma să se acorde câte 3000 lei de la bugetul local, doar pe baza unor anchete sociale. De asemenea ar urma să fie anulate taxele pentru debranşare de la sistemul centralizat de încălzire.

Slider


loading...
previous arrow
next arrow
Slider