10.2 C
Paşcani
duminică, septembrie 19, 2021
Array

Situatie disperata in judet! O comuna risca sa fie inghitita de apele Siretului

Prefectul Romeo Olteanu si presedintele Consiliului Judetean, Cristian Adomnitei, sunt invitati sa participe pe data de 26 septembrie la o sedinta a Consiliului Local al comunei Alexandru Ioan Cuza, care va avea loc pe malul raului Siret • Alesii locali vor sa atraga atentia asupra unei situatii disperate: daca nu se vor lua masuri imediate, comuna va fi inghitita de apele raului Siret

Situatie disperata intr-o comuna ieseana, care risca sa fie inghitita de apele raului Siret, daca nu se iau masuri imediate. In comuna Alexandru Ioan Cuza, raul roade malurile si a ajuns la cativa metri de casele oamenilor. Daca eroziunea continua in acest ritm, casele se vor prabusi. In fata acestui dezastru iminent, autoritatile judetene par a fi imune si nu fac nimic, in ciuda apelului disperat facut in nenumarate randuri de primarul Vasile Baciu. De precizat ca aceasta comuna a mai fost inundata in anul 2008. De aceea, atunci, pentru regularizarea raului Siret in comuna Alexandru Ioan Cuza, Guvernul a aprobat un proiect in valoare de 230 de miliarde de lei vechi. Lucrarile au inceput in urma cu trei ani, dar de atunci nu s-a realizat mare lucru. Asta deoarece in dreptul comunei trebuie realizat un cot pentru devierea cursului raului. Dar aceasta lucrare se face pe niste proprietati private.

“Noi ne-am apuca oricand sa rezolvam odata problema asta, dar nu s-a finalizat schimbul de terenuri. Nu intelegem de ce dureaza atat de mult”, a spus Mihai Talpau, directorul tehnic al Administratiei Bazinale de Apa Siret.

Consiliul Local va da teren la schimb celor care detin suprafete in zona afectata de proiectul de regularizare. Dar pentru a finaliza schimbul, Consiliul Local are nevoie de fonduri in vederea intocmirii documentatiei cadastrale, a raporturilor de evaluare etc. Dar Primaria comunei Alexandru Ioan Cuza a ramas fara fonduri. In bugetul local nu se mai gasesc bani nici pentru salarii. EON a intrerupt furnizarea energiei electrice pentru iluminatul public din cauza unei datorii de peste 1 miliard de lei vechi. In semn de protest fata de aceasta situatie, consilierii locali din comuna Alexandru Ioan Cuza se vor intruni intr-o sedinta extraordinara pe data de 26 septembrie, pe malul raului Siret.

“Am ajuns la disperare. Nu avem cu cine sa ne consultam, cui sa mai cerem ajutor. Cei care au facut promisiuni in campania electorala nu mai sunt de gasit. Am solicitat sprijin de la Consiliul Judetean si am fost respins. Nu avem bani de salarii, ne-au intrerupt si iluminatul public pentru ca nu am platit. Dar cea mai mare problema este regularizarea raului Siret. Vom organiza aceasta sedinta pe malul raului Siret, la care ii vom invita si pe presedintele Consiliului Judetean, Cristian Adomnitei si pe domnul prefect Romeo Olteanu, reprezentanti de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta si asa mai departe, pentru a le explica ca avem nevoie de sprijin si situatia nu mai poate fi amanata”, a spus Vasile Baciu, primarul comunei Alexandru Ioan Cuza.

Sursa BZI

DE LA ACELAȘI AUTOR

Electroputere VFU Pașcani tot mai aproape de contractul de livrare a 40 de tramvaie pentru Societatea de Transport București

Curtea de Apel Bucuresti a dat castig de cauza companiei Electroputere VFU Pascani intr-un nou proces intentat...

Tot ce trebuie să știi despre noile lansări Apple – inclusiv iPhone-uri și noua serie de ceasuri inteligente

În fiecare toamnă vine acel moment în care compania Apple prezintă cele mai noi produse ale sale....

Cât costă în 2021 încălzirea cu lemne? Românii își fac stocul pentru iarnă, de teama scumpirilor

În timp ce facturile la gaz și curent au explodat, lemnul de foc pare ceva mai accesibil....

ASF a retras autorizația de funcționare a City Insurance. Posesorii RCA, protejați de lege

ASF anunță că a retras autorizația de funcționare a City Insurance S.A., liderul pieței de asigurări din...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI