6.9 C
Paşcani
luni, martie 27, 2023
Array

Situație alarmantă în județul Iași. Tot mai mulți adolescenți ajung să consume alcool în exces

Alcoolismul a devenit o boală a copilăriei. O confirmă statisticile, care arată că, anul trecut, la spital au ajuns zilnic câte trei tineri, ca urmare a consumului excesiv de alcool. Îngrijorător este că adolescenți de 15 sau 16 ani ajung să sufere de pancreatite sau ciroze, cauzate de acest tip de abuz.

Zilnic, tot mai mulţi tineri obişnuiesc să consume alcool. Asta rezultă din statisticile înregistrate de Spitalul de Pediatrie și Spitalul de Psihiatrie Socola din Iași, unde ajung aceste cazuri. Anul trecut trecut, medicii au tratat zilnic câte trei tineri din cauza consumului excesiv de alcool.

“Pentru anul trecut am avut raportate de la Spitalul Socola și de la spitalul Sfânta Maria o medie de aproximativ 1.320 de persoane care au fost internate pentru abuz de alcool”, a spus comisarul șef Romică Ichim, șeful Centrului Antidrog Iași.

Vârsta la care minorii încep să consume alcool e din ce în ce mai mică. Iar în foarte multe cazuri, consumul întâmplător se transformă în dependență.

“Acest consum de alcool este o boală care duce la dependență. Vârsta de debut în consumul excesiv de alcool este destul de mică, respectiv 14- 15 ani,” a spus Mihaela Ciobanu, psiholog în cadrul Centrului Antidrog.

“Consumă accidental sau imitând comportamentul părinților. Studiile în domeniu arată că există o incidență mult mai mare de consum de alcool la adulți care provin din familii consumatoare în mod excesiv de alcool”, a spus Liliana Foca, psiholog Asociația Alternative Sociale.

Consumul de alcool nu duce doar la dependență, ci și la grave probleme de sănătate

Problemele de sănătate sunt confirmate de medicii gastroenterologi:

“În grupa de vârstă 15- 25 de ani au afecțiunile acute ale alcoolului. La nivelul tubului digestiv, la nivelul stomacului întâlnim frecvent esofagite, gastrite, ulcere chiar. La nivel hepatic avem destul de frecvent hepatite acute alcoolice și uneori chiar forme severe cu insuficiențe hepatice acute, uneori cu risc vital. Avem și la nivelul pancreasului afectare datorită consumului excesiv de alcool”, a spus dr. Cătălin Sfarti, medic primar gastroenterolog, Spitalul Sf Spiridon.

„Populația cu vârste de peste 15 ani consumă în medie 15,3 litri de alcool pur pe an, pe locuitor. Deci este o cantitate foarte mare”, a spus dr Daniel Mardare, din cadrul DSP Iași.

Datele strânse de autorități arată că cele mai multe cazuri de consum de alcool în rândul tinerilor se întâlnesc în mediul rural. Medicii de familie au fost instruiți să depisteze aceste cazuri. Aceștia nu au, însă, sprijin din partea părinților.

Sursa: Digi24.ro

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow